Officiële juryselectie

De beste voorstellingen van het moment, volgens de Nederlandse Toneeljury

TF juryselectie 2016

Een soort Hades

Theater Utrecht

de Nederlandse Toneeljury:

“In regie van Thibaud Delpeut zien we een soort hiernamaals waarin we stelselmatig onze gektes doorleven. Her en der verspreid over het toneel vinden de kleine en grote, menselijke drama's plaats, soms absurd en innemend, ...”

They are just kids

Toneelgroep Oostpool

de Nederlandse Toneeljury:

“Via het leven van zangeres Patti Smith en fotograaf Robert Mapplethorpe wordt niet alleen een inkijk in een tijdperk getoond, maar ook een manier waarop jonge mensen op zoek gaan naar een ander leven. Ludwig ...”

De Revisor

het Nationale Toneel

de Nederlandse Toneeljury:

“Regisseur Theu Boermans pakt uit bij zijn Nationale Toneel met een ingrijpende bewerking van Gogols beroemde satire. Zijn Revisor is prachtig toegesneden op het hier en nu, met heerlijk herkenbare ploeterende personages die het met ...”

De Wilde Eend

Liliane Brakema

de Nederlandse Toneeljury:

“Vrij naar Ibsen in de bewerking van Simon Stone weet Brakema in een toneelstuk van slechts één uur de essentie van De Wilde Eend treffend te vatten. In een decor van water, krukjes en ballonnen wordt ...”

de Nederlandse Toneeljury:

“Een gladde, hoge halfpipe waar je bovenop probeert te klimmen: zo verbeeldt NTGent schrijnend de hoop en werkelijkheid van een vluchteling. Dwangmatig beklimmen de acteurs de steile wand als ontheemden op weg naar het beloofde land. Net zoals de politiecommissaris ...”

De Lady Macbeth uit het district Mtsensk

De Hotshop/De Warme Winkel

de Nederlandse Toneeljury:

De Lady Macbeth uit het district Mtsensk, door De Hotshop van De Warme Winkel, in regie van Jeroen De Man, laat op duistere, maar zeker ook op hilarische wijze de Russische verveling ontaarden in een ...”

Borgen

Noord Nederlands Toneel

de Nederlandse Toneeljury:

“Ola Mafaalani heeft in Borgen haar ideale verbeelding gevonden van haar wens een stuk te maken over vrouwen aan de macht. De spagaat die zij maken tussen hun idealen en de tol die ze op ...”

Kings of War

Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:

“Toneelgroep Amsterdam zet haar ensemble op superieure wijze in bij Kings of War, een scherpe analyse van machtsstructuren. Volledig verstrikt in netwerken van adviseurs en machtsgekonkel raken Henry V (Ramsey Nasr), Henry VI (Eelco Smits) en ...”

De Familie Mansøn

Orkater/De Nieuwkomers: Lars Doberman

Jury BNG Bank Nieuwe Theater­makers­prijs:

“Een sterke, muzikale voorstelling waarin de fascinatie voor de crimineel en sekteleider Charles Manson prachtig verbeeld wordt in een stroom van psychedelische beelden en associaties.”

de Nederlandse Toneeljury:

“Voor De Familie Mansøn liet muziektheatercollectief Lars Doberman zich inspireren door levende legende, muzikant en seriemoordenaar Charles Manson. In een hallucinerende muzikale trip word je meegenomen in de waanzin van de verwrongen geest van Manson. ...”

De Man door Europa

Stichting Nieuwe Helden/Het Zuidelijk Toneel

de Nederlandse Toneeljury:

“Lucas De Man maakte op advies van Matthijs Rümke een reis door Europa, op zoek naar nieuwe manieren om de samenleving vorm te geven. In zeventien steden interviewde hij denkers en visionairen die staan voor ...”

Helpdesk

Wunderbaum - LET OP: nieuwe locatie! Atrium-Zuidas

de Nederlandse Toneeljury:

“Acteursgroep Wunderbaum schetst met Helpdesk een humorvol en tegelijk indringend portret van menselijke eenzaamheid en vervreemding in een maatschappij waarin prestatiedrang en individualisme hoogtij vieren. Wine Dierickx schittert in opgeruimdheid en stille wanhoop als motor ...”