Foto: Phile Deprez

Arlecchino

Meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol

Winnaar Arlecchino 2016: RISTO KÜBAR voor zijn rol in Dit zijn de namen van NTGent
De jury: “Als nieuwkomer verrast Risto Kübar. Aangrijpend en ontroerend weet hij de smart, angst, onzekerheid en het jong zijn te verbeelden. Als opgejaagd wild in zijn rol als De Jongen in Dit zijn de namen. Brutaal en speels daagt hij voortdurend de inspecteur uit, en zakt hij steeds weer van het talud: heel lijfelijk. Met het grote weten dat Kübar met zich meedraagt, is hij het gevaar, het ding dat kan ontploffen. Hij is nadrukkelijk aanwezig als symbool voor de mythische proporties van deze vertelling. Met iets instinctiefs in zijn spel, als of hij elk moment kan aanvallen, draagt hij de spanning van de hele voorstelling.”
Download hier het volledige juryrapport.

GENOMINEERDEN 2016:

VSCD Toneelprijs

Hein van der Heijden

voor zijn rol in Een soort Hades

de Nederlandse Toneeljury:

Nog lang nadat de acteurs van het toneel zijn, worstel je met de twijfel of de man die Hein van der Heijden speelt nou de schuldige is in dit familiedrama, of het slachtoffer. Indrukwekkend en tot tranen roerend zet hij diepe frustratie neer van een vader die niet in staat is contact met zijn dochter te leggen. Van der Heijden weet een onvoorwaardelijke sympathie op te roepen, zelfs al zou hij schuldig zijn …

Eelco Smits

voor zijn rol in Glazen Speelgoed van Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:

Eelco Smits is het cement van de voorstelling. Het is niet de meest in het oog springende rol, maar als je goed kijkt, passeert een sprekende reeks aan emoties zijn gezicht. In prachtig, subtiel spel probeert hij keer op keer lucht toe te laten in een verstikkende gezinssituatie, zie je hem worstelen en bijna ten onder gaan. Onnadrukkelijk doch zeer sensitief spel.

Mark Rietman

voor zijn rol in De Revisor

de Nederlandse Toneeljury:

“In Gogols origineel komt hij niet voor, maar Rietman zet hier een personage neer dat je niet snel vergeet: grappig, vastberaden en ontroerend is zijn Osman, vluchteling die zich op allerlei manieren in zijn gastland misbruikt ziet, maar goed van overleven weet.”

Risto Kübar

voor zijn rol in Dit zijn de namen

de Nederlandse Toneeljury:

“Als nieuwkomer verrast Kübar. Aangrijpend en ontroerend weet hij de smart, angst, onzekerheid en het jong zijn te verbeelden als opgejaagd wild in zijn rol als De Jongen in Dit zijn de namen.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Colombina

de Nederlandse Toneeljury

Louis d’Or

de Nederlandse Toneeljury

Theo d’Or

de Nederlandse Toneeljury