© Anna van Kooij Winnaar Colombina 2016: Ilke Paddenburg voor haar rol in Een soort hades

Colombina

Meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol

WINNAAR COLOMBINA 2016:
Ilke Paddenburg voor haar rol in Een soort hades

GENOMINEERDEN 2017:

VSCD Toneelprijs

Prijsuitreiking:

zo 17 sept 19.30 Uur SSBA Uitverkocht

Keja Klaasje Kwestro

voor haar rol in TROJE TRILOGIE

de Nederlandse Toneeljury:

“Keja Kwestro’s speelstijl is herkenbaar maar perfect passend. Ze speelt grappig, eigenzinnig, brutaal en af en toe over the top; zij is het die de voorstelling soms even helemaal uit de voegen trekt. Zowel als Hermione als in de rol van Cassandra kan Kwestro heel mooi en lelijk tegelijk zijn – haar grote grijns straalt een soort gekte uit waarvan je niet weet waar je aan toe bent. Ze lijkt onberekenbaar maar alles is heel precies uitgevoerd.”

Lotte Dunselman

voor haar rol in Volpone

de Nederlandse Toneeljury:

“Lotte Dunselman is een mimische alleskunner. We kennen haar vooral als droogkomische actrice binnen haar eigen gezelschap TgEcho maar in de context van Dood Paard krijgt Dunselman vleugels en vice versa. Als outsider daagt Dunselman met haar uitbundige fysieke speelstijl de andere spelers uit tot ander gedrag maar blijft intussen haar geniale, fysieke zelf te midden van de Dood Paard traditie.”

Yara Alink

voor haar rol in Donna Donna van Orkater

de Nederlandse Toneeljury:

“In een voorstelling waarin een hoofdrol is weggelegd voor muziek weet Yara Alink haar rol vast te houden en steeds weer opnieuw vanuit het droge zand alles op te bouwen. Ze probeert wat er gebeurde te duiden, te verwoorden, te begrijpen, maar beleeft het steeds opnieuw, draait door en huilt weergaloos. Alink toont een verrassend fijn pallet, een nieuwe frisse kracht, iets anders.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury

Theo d’Or

de Nederlandse Toneeljury

Louis d’Or

de Nederlandse Toneeljury