© Anna van Kooij

Colombina

Meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol

Winnaar Colombina 2015: ILKE PADDENBURG voor haar rol in Een soort Hades van Theater Utrecht
De jury: “Ilke Paddenburg speelt de dochter zo kwaadaardig en toch kwetsbaar dat ze je tot het laatste moment in het ongewisse laat of zij slachtoffer is in dit familiedrama óf een meisje met een urgent trauma dat geen andere uitweg weet dan op deze manier haar vader te vonnissen. Haar diepe wanhoop speelt Paddenburg zo concreet dat je het bijna kan vastpakken. Je wilt geen sympathie voor haar krijgen terwijl je dat gevoelsmatig haast wel zou moeten. In het geraffineerde samenspel met Hein van der Heijden, vormt dit duo de koppeling tussen de wereld van de gekte en de wereld van het publiek. Zij lijken beide grotendeels normale mensen, toch is een van hen gek… maar wie? Prachtig gespeeld. Paddenburg verraste de jury tevens in De Wilde Eend met ook daar haar spel dat de toeschouwer telkens dwingt om zich tot haar te verhouden.”
Download hier het volledige juryrapport.

GENOMINEERDEN 2016:

VSCD Toneelprijs

Ilke Paddenburg

voor haar rol in Een soort Hades (Theater Utrecht )

de Nederlandse Toneeljury:

Ilke Paddenburg speelt de dochter zo kwaadaardig en toch kwetsbaar dat ze je tot het laatste moment in het ongewisse laat of zij slachtoffer is in dit familiedrama óf een meisje met een urgent trauma dat geen andere uitweg weet dan op deze manier haar vader te vonnissen. Haar diepe wanhoop speelt Paddenburg zo concreet dat je het bijna kan vastpakken. Je wilt geen sympathie voor haar krijgen terwijl je dat gevoelsmatig haast wel zou moeten. Prachtig gespeeld.

Sylvia Poorta

voor haar rol in Van Waveren van Ro Theater

de Nederlandse Toneeljury:

“En opnieuw weet Poorta van haar rol een autonoom kunstwerkje te maken. Perfect fysiek ingepast in doldraaiende machinerie van de familie van Waveren. Elk moment juist in timing/aansluiting en tegenkleur.”

Anna Raadsveld

voor haar rol in Solness van het Nationale Toneel

de Nederlandse Toneeljury:

“Raadsveld speelt de jonge Hilde met een kinderlijke maar tegelijk berekenende gretigheid. Haar Hilde is ongrijpbaar.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury

Theo d’Or

de Nederlandse Toneeljury

Louis d’Or

de Nederlandse Toneeljury