© Anna van Kooij

Louis d’Or

Meest indrukwekkende mannelijke dragende rol

Winnaar Louis d’Or 2016: Hans Kesting voor zijn rol in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam

De jury: Hans Kesting voegt zich vrijwel onzichtbaar in de krokodillenvijver van de macht. Eenmaal aanwezig is hij nietsontziend en genadeloos in zijn vraatzucht naar een allesverslindende alleenheerschappij. Hij lapt niet alleen de heersende moraal van het Engelse hof aan zijn laars, maar ook alle regels van de voorstelling. Het acteurschap van Kesting levert altijd een plus op in de voorstelling, wat hij toevoegt aan energie is onvoorstelbaar. Hans Kesting is iemand voor wie je naar een voorstelling gaat – en hij verblufte de jury twee keer dit seizoen in zowel Kings of War als in De Welwillenden.”
Download hier het volledige juryrapport.

GENOMINEERDEN 2016:

VSCD Toneelprijs

Gijs Scholten van Aschat

voor zijn rol in Het jaar van de kreeft van Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:

Gedurfd, zoals Gijs Scholten van Aschat buiten zijn comfortzone stapt in een soort postmoderne dans van woorden. Geen acteren zoals je dat van hem verwacht, maar een choreografie van stem en lichaam. Het fenomenale spel van Scholten van Aschat schakelt op unieke wijze tussen tekst en metatekst - verteller en personage. Knap hoe hij de spanning opbouwt, vasthoudt en er steeds weer een laag aan toevoegt. Een intens en intriest portret van een fragiele man, hunkerend naar liefde.

Sanne den Hartogh

voor zijn rol in De Wereldverbeteraar van Toneelschuur Producties / Erik Whien

de Nederlandse Toneeljury:

De wijze waarop Sanne den Hartogh de boog continue gespannen houdt en je onontkoombaar zijn wereld in trekt, getuigt van een waanzinnige acteerprestatie. De ingehouden emoties die doorklinken in zijn stem geven zijn monoloog een bijzondere geladenheid. In de regie en enscenering van Whien komt Den Hartogh volledig in zijn kracht.

Joris Smit

voor zijn rol in De Revisor

de Nederlandse Toneeljury:

“De gladde en uiterst energieke vertolking van Smits theatermaker die zich voor revisor laat aanzien, in de nauwkeurige mix van verwarring, opportunisme en over-de-top spel, maakt deze professionele sollicitatie naar een nominatie "onontkoombaar".”

Hans Kesting

voor zijn rol in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:

“Kesting voegt zich vrijwel onzichtbaar in de krokodillenvijver van de macht. Eenmaal aanwezig is hij niets ontziend en genadeloos in vraatzucht naar een allesverslindende alleenheerschappij. Hij lapt niet alleen de heersende moraal van het Engelse hof aan zijn laars, maar ook alle regels van de voorstelling.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Theo d’Or

de Nederlandse Toneeljury

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury

Colombina

de Nederlandse Toneeljury