© Anna van Kooij

Louis d’Or

Meest indrukwekkende mannelijke dragende rol

WINNAAR LOUIS D’OR 2017:
Hans Croiset voor zijn rol in De Vader van Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions

De jury: “Croiset speelt als André een koningsrol in De Vader. Tot op de millimeter perfect geacteerd, toont hij vol overtuiging zijn geweldige vakmanschap. Lichtvoetig neemt hij de toeschouwers mee in de wereld van hellende waarheden en verdwijnende realiteiten waar een dementerende oudere in verzeild kan raken. Hij durft ongegeneerd de slordigheid te laten zien, het ongerichte en lelijke van een vader die behoeftig wordt, onberekenbaar, angstig en sentimenteel. De hele voorstelling houdt hij een emotionele draad op spanning, waardoor je ongemerkt meer en meer van die man gaat houden. Bij het eenvoudige, front toneel gespeelde, sterk aangrijpende slotbeeld, treft hij iedereen diep in het hart.” Lees hier het volledige juryrapport.

GENOMINEERDEN 2017:

VSCD Toneelprijs

Peter Van Den Begin

voor zijn rol in Risjaar Drei

de Nederlandse Toneeljury:

“Peter Van Den Begin wórdt Richard III: met een superieure fysiek geeft hij vorm aan een vileine koning die je gelooft en die je inpakt, al weet je dat hij uiteindelijk voor de bijl gaat en de grootst mogelijke slechterik is. Hij krijgt het telkens voor elkaar het publiek moeiteloos voor zich te winnen.”

Jorn Heijdenrijk

voor zijn rol in Volpone

de Nederlandse Toneeljury:

“In Volpone zien we Jorn Heijdenrijk spelen zoals we hem nog niet vaak zagen. Knap hoe hij de grenzen van zijn Maatschappij Discordia-speelstijl opzoekt en die aan barrels speelt: volkomen over the top, vilein spelend met de aandacht van het publiek, alles en iedereen meenemend in zijn flitsende list en bedrogspel. Puur genot om naar te kijken.”

Hans Dagelet

voor zijn rol in Ondertussen in Casablanca van Het Nationale Theater

de Nederlandse Toneeljury:

“Hans Dagelet excelleert in de rol van de ijdele grootheid Alfred Lohman. We volgen niet alleen de verwikkelingen van het personage, maar even nauwgezet de fenomenale techniek waarmee dat personage wordt vertolkt. Tegelijkertijd is hij Dagelet zelf, bekend van theater, film en TV, die technische perfectie combineert met aanstekelijke, maar vileine charme.”

Hans Croiset

voor zijn rol in De vader

de Nederlandse Toneeljury:

“Hans Croiset speelt als André een koningsrol in De Vader. Overtuigend en geloofwaardig. Croiset neemt je mee in de gekte en beroert. Hij verbeeldt, tot op de millimeter perfect geacteerd, het schrijnende niemandsland waarin iemand met Alzheimer samen met geliefden terechtkomt.”

Warre Borgmans

voor zijn rol in Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Hummelinck Stuurman Theaterbureau

de Nederlandse Toneeljury:

“Warre Borgmans laat de rol van George knisperen en glinsteren. Het spelplezier druipt er vanaf. Deze schijnbaar luchtige versie van Who' s afraid of Virginia Woolf? legt de onderliggende eenzaamheid en pijn van de personages haarscherp bloot, met Warre als een grijnzende gewonde hyena te midden van dit geniaal gecomponeerde relatieslagveld.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Theo d’Or

de Nederlandse Toneeljury

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury

Colombina

de Nederlandse Toneeljury