© Kurt Van der Elst

Regieprijs

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater wordt sinds enkele jaren ook de Regieprijs uitgereikt. Deze prijs kent de Nederlandse Toneeljury toe voor de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen. Voor deze prijs wordt niet genomineerd.

Winnaar Regieprijs 2017: De Warme Winkel, voor de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen

De jury: “Het oeuvre van De Warme Winkel heeft een grillig en verrassend karakter. De voorstelling De Warme Winkel speelt De Warme Winkel is onmiskenbaar een hoogtepunt in dat oeuvre. Waar kijk je als bezoeker naar? De Warme Winkel speelt De Warme Winkel is een voorstelling op het scherp van de snede en onderzoekt de begrippen plagiaat, authenticiteit, wat is ‘echt’ wat is niet ‘echt’ en hoe verhoudt het heden zich tot het verleden. Of sterker: de voorstelling onderzoekt die niet, de voorstelling ondergaat ze. De Warme Winkel zoals De Warme Winkel op zijn best is.”

De ACT Award 2017 gaat naar Mirjam Koen.

”Volgens de leden van ACT is er geen regisseur en geen gezelschap die zijn deuren voor acteurs zó wagenwijd open zet en die zich al zo lang bezighoudt met diversiteit in alle opzichten.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.