© Anna van Kooij

Theo d’Or

Meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol

Winnaar Theo d’Or 2016: Wine Dierickx voor haar rol in Helpdesk van Wunderbaum

De jury: “Wine Dierickx speelt, in deze (bijna) solovoorstelling, een fascinerend en opwindend figuur in de rol van Karen; een vrouw die in futuristische setting het leven van anderen op bestelling eenvoudiger maakt. Met de eenzaamheid die Dierickx verbeeldt, geeft ze energie aan niks. Maar langzaamaan raakt ze gefrustreerd en in die tragische ontwikkeling die ze doormaakt gaat de voorstelling heel erg over het nu. Geweldig om te zien hoe ze razendsnel wisselt, tussen talloze rollen als coole adviseur – en zichzelf, Karen. Ongelofelijk uitgekiend bespeelt Dierickx de toeschouwer met deze haast wiskundige schakeling tussen emoties en telefoongesprekken.”
Download hier het volledige juryrapport.

GENOMINEERDEN 2016:

VSCD Toneelprijs

Malou Gorter

voor haar rol in Borgen

de Nederlandse Toneeljury:

De voorstelling Borgen is een soort schip dat zich langs ingewikkelde politieke vraagstukken manoeuvreert. Een enorme prestatie hoe Malou Gorter dat schip door de scènes heen laveert, door altijd steady aanwezig te zijn maar zonder te bepalend te zijn, haar spel is nooit te groot of te klein. Zo maakt zij mede Borgen tot een voorstelling die nog een lange tijd resoneert.

Maria Kraakman

voor haar rol in Het jaar van de kreeft van Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:

Maria Kraakman weet in haar spel feilloos de tragiek van de hunkering te tonen, de pijn die dit doet uit zij ‘mooi’ in een afwisseling van spelen en vertellen. Haar acteerprestatie fascineert door de overtuiging waarmee zij iemand portretteert die onvoorstelbaar ver gaat in het blijven geloven in een onmogelijke liefde. Zoals Kraakman aardsheid combineert met uitzinnige fysieke overgave, is fenomenaal.

Tjitske Reidinga

voor haar rol in Sophie van DeLaMar Producties

de Nederlandse Toneeljury:

“Haar op het lijf geschreven neemt Reidinga een heel leven, van jong meisje tot oude vrouw, meeslepend en evenwichtig voor haar rekening. Alles gesitueerd vanuit één slaapkamer en zonder nadrukkelijk doel voor haar personage, zet Reidinga een gebalanceerde antiheld neer die haar publiek een leven lang vasthoudt.”

Wine Dierickx

voor haar rol in Helpdesk

de Nederlandse Toneeljury:

“Dierickx is een fascinerend fenomeen in deze (bijna) solovoorstelling als Karen, een vrouw die in futuristische setting het leven van anderen op bestelling eenvoudiger maakt. Wat het uiteindelijk met haar personage doet? Geweldig om te zien hoe ze razendsnel schakelt, tussen talloze rollen als coole adviseur - en zichzelf, Karen.”

Chris Nietvelt

voor haar rol in Glazen Speelgoed van Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:

“Nietvelt is prachtig in haar rol van liefdevolle en tegelijk wanhopige alleenstaande moeder die haar kroost verstikt onder een deken van (vaak) goede bedoelingen. En terwijl ze reddert en ratelt zie je haar plannetjes een voor een in rook opgaan – en ze weet het. Hartbrekend.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Louis d’Or

de Nederlandse Toneeljury

Colombina

de Nederlandse Toneeljury

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury