© Clara Hermans

Antithesis, the future of the image

Michiel Vandevelde

Antithesis, the future of the image is een literaire-youtube-dans-documentairevoorstelling. Hoe bepalen bewerkte en gemanipuleerde beelden onze blik op de wereld? De laatste decennia verbleekt de rol van geschreven taal zienderogen: beelden nemen steeds meer de bovenhand als krachtig communicatiemiddel.

De performance stelt vragen als: wat zijn beelden? Wat is de toekomst van het beeld? En wat zijn de gevolgen voor de publieke ruimte? Danser Michiel Vandevelde poneert rond deze vragen enkele theses én een antithese. Het resultaat is een voorstelling waar geprojecteerde tekst het opneemt tegen gedanste beelden en bewerkte popmuziek.

Het stuk is gebaseerd op het principe van ‘reappropriatie’: het hergebruik van bepaalde materialen. De dans en muziek refereren aan populaire videoclips en popmuziek, de beelden aan een publiciteitsteaser van Levi’s, en de tekst bestaat uit citaten uit filosofische en politieke teksten. Engels gesproken.

  • Michiel Vandevelde groef zich in stapels literatuur in en bekeek de populairste dans- en muziekvideo's op YouTube. Het resultaat doet de hersenen knarsen én bezorgt je vervolgens een knoert van een aha-erlebnis.  ”

    Knack
creatie | dans Michiel Vandevelde
feedback Dries Douibi
grafisch ontwerp Ward Heirwegh
techniek Tom Bruwier
tekst Vilém Flusser, Jean-Luc Godard, Victor Hugo, Aldous Huxley, Neil Postman, Jacques Rancière, Anna Siegel, Michiel Vandevelde, Kristof van Baarle
residentie Brains Connective, Het Bos, Vooruit, workspacebrussels
coproductie Vooruit i.h.k.v. Het Europese netwerk DNA
co-ondersteuning The Creative Europe Program of the European Union
ma 5 sept 19.00 Uur Compagnietheater Kaarten
circuit x