© Reyer Boxem

Borgen

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt de immens populaire Deense tv-serie Borgen van Adam Price op de planken. Borgen won in 2010 de Prix Italia en in 2012 de BAFTA Award voor beste internationale televisiedrama. Ook in Nederland is de serie, uitgezonden door de VARA, ongekend populair.

BORGEN is niet zomaar een voorstelling. In een negen uur-durende event mèt diner verandert de schouwburg in het decor van Borgen. Hier waan je je letterlijk in de tv-serie waar 14 afleveringen zich rondom je afspelen; zowel binnen als buiten de zaal. Compleet met cliffhangers en terugblikken, switchend tussen de backstage van de politiek, het thuisfront van de premier en de redactie van nieuwszender TV1.

BORGEN is het verhaal van Birgitte Nyborg die als premier van Denemarken dagelijks keuzes moet maken tussen haar idealen en de harde politieke werkelijkheid. Vertrouwensrelaties worden op de proef gesteld en bovendien wordt het steeds moeilijker haar gezinsleven overeind te houden.

Ola Mafaalani regisseert dertig acteurs, waaronder Malou Gorter, Anna Drijver en Peter Vandemeulebroecke in de hoofdrollen. Exclusief voor het NNT droeg Adam Price, die naast scenarioschrijver ook chef-kok is, bij aan de ontwikkeling van een speciaal culinair concept.Het Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt hiermee verreweg de meest omvangrijke theaterproductie van het gezelschap ooit: Borgen. Ruim twee jaar wordt er al gewerkt aan deze nieuwe theatervorm die de formule van het serie kijken naar de schouwburgen brengt.

Regie Ola Mafaalani
Spel Malou Gorter, Peter Vandemeulebroecke, Anna Drijver, Renée Soutendijk, Sigrid ten Napel, André Amaro, Mostafa Benkerroum, Mourad Baaiz, Reinout Bussemaker, Eef van Breen, Bram Coopmans, Michel Van Dousselaere, Stathis Elio, Wim van der Grijn, Bram van der Heijden, Sarah Janneh, Amber Docters van Leeuwen, Harry Piekema, Anthony Ruys, Whitney Sawyer, Jochem Stavenuiter, Eva Tebbe Christos Yerolatsitis, Sens en Imme Gerritsen, Tijn en Robin van Rongen
Figuratie Alexander Adetunji, Raphael Akinde, Siriki Diarrassouba, Mia de Jong, Mamud Kanu, Assane Maïga, Amer Mari, Louis Ndjate, Robert Nyudi, Ben Onwuka, Stephan Schölvinck, Rosemary de Souza, Peter Zwart
Vertaling Lammie Post-Oostenbrink, Kor de Vries
Dramaturgie Dirkje Houtman
Decorontwerp André Joosten
Kostuumontwerp Johanna Trudzinski, Andrea Kränzlin
Lichtontwerp Stefan Dijkman
Composities Eef van Breen
Choreografie Jochem Stavenuiter
Live muziek Eef van Breen Group: Eef van Breen, Amber Docters van Leeuwen, Christos Yerolatsitis, Eva Tebbe, Stathis Elio
Geluidsontwerp Peter Zwart
Video-ontwerp Gregor Meerman, Maarten van Rossem
Menusuggesties Adam Price
Keukenconcept Amaro Creative Industries
Casting Rebecca van Unen – Oi Mundo Casting
Borgen a TV Series created by Adam Price
Co written Jeppe Gjervig Gram and Tobias Lindholm
Presented arrangement with Nordiska ApS- Copenhagen
Hoofd productie en techniek Rudy van Wijk
Coördinator techniek Boes Diertens
Productie-leiding Antsje van der Zee
Regieassistentie Zen Roorda, Wim de Vries
1e inspiciënt bouw Reyer Meeter, Kiek Groendijk
Assistent vormgeving | technische voorbereiding Hendrik Walther
Techniek Rudy van Wijk, Hendrik Walther (voorstellingsleiding), Peter Zwart, Jannes Noorman (geluid), Tim Vleugel, Koos de Vries (licht), Radek Leski, Maarten van Rossem (video), Merijn Boers, Walid Das, Boes Diertens, Anco de Jonge, Jan Alfers van Koot, Joshua Lagerwerf, Kiek Groendijk
Kostuumatelier Helga Richter, Johanna Trudzinski, Andrea Kränzlin
Regie-assistentie |
coördinatie kinderen en figuranten Annegeerte Aandewiel, Marelien Geus, Nathalie van der Moer, Milan van der Z
TPZ Axel Heroma, Herman Douma
Uitvoering decor Kloosterboer Decorbouw, Louise Caspers  
vr 9 sept 13.00 Uur SSBA Laatste kaarten
za 10 sept 13.00 Uur SSBA Laatste kaarten
TF juryselectie 2016
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “Ola Mafaalani heeft in Borgen haar ideale verbeelding gevonden van haar wens een stuk te maken over vrouwen aan de macht. De spagaat die zij maken tussen hun idealen en de tol die ze op privé terrein moeten betalen wordt daarin voelbaar gemaakt. Een negen uur durende rollercoaster waarin het publiek een gróót event voorgeschoteld krijgt, mooi verzorgd met diner in de zaal. Ondersteund door de muziek van Eef van Breen brengt Mafaalani als wereldpremière Borgen in 14 afleveringen, live, op het toneel. Onnavolgbaar.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Theo d’Or

de Nederlandse Toneeljury