© Marc Roodhart

DAG VAN DE TONEELTEKST

Op de dag van de toneeltekst staan hedendaagse toneelstukken en haar schrijvers centraal. Vernieuwende ideeën, denkexperimenten, voordrachten van nieuwe toneelstukken door de beste acteurs van het land. Speciale aandacht gaat uit naar het thema actualiteit versus tijdloosheid; en in het bijzonder naar de relatie dat een toneelstuk aangaat met de (lokale) wereld. De dag wordt afgesloten om 20.30u met de voorstelling Paramaribo-Texel in Theater Bellevue.

Het programma van de dag ziet er als volgt uit:

Opening
Na een welkomstwoord van Theater Festival directeur Jeffrey Meulman, wordt de dag geopend met een monoloog uit het nieuwste toneelstuk van Simon Weeda (o.a. Ro Theater). ‘De Poort’ is een ambitieus stuk over een jonge Syriëganger die gedesillusioneerd terugkomt naar Nederland en een oude veteraan die zich aansluit bij de PKK in Turkije. Weeda schreef dit stuk geïnspireerd door zijn verblijf in Istanbul, waar hij was op uitnodiging van De Tekstsmederij. Een fragment uit zijn tekst wordt voorgedragen door acteur/performer Sahand Sahebdivani (o.a. Mezrab), onder regie van Kasper Kapteijn (o.a. MC Theater).

Uitreiking TheaterTekstTalent Stipendium
Homoseksuele en lesbische ouders, draagmoederschap en meeroudergezinnen. Het is een dagelijkse realiteit, en toch zien we in het theater doorgaans alleen klassieke familiedrama’s. Maaike Bergstra (o.a. Bellevue Lunchtheater) brengt daar verandering in met haar nieuwe toneeltekst ‘De-constructie-baby’ (werktitel). Dankzij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds dat zij vandaag krijgt uitgereikt door Joachim Fleury, kan Bergstra deze tekst ontwikkelen. De tekst van Maaike wordt voorgedragen door Hok Tan (o.a. Maas Theater en Dans), Evert van der Meulen (o.a. Rozengeur en Wodka Lime), Martijn de Rijk (o.a. Suburbia) en Eva van der Post (o.a. Orkater). Dit alles wederom in een regie van Kasper Kapteijn.

Staat van de Theatertekst 2016
In de Staat van de Theatertekst 2016 geeft Johan Reyniers, dichter en hoofd dramaturgie van Toneelgroep Amsterdam zijn visie op de staat van de Theatertekst (hij spreekt deze Staat op persoonlijke titel uit). Moet een toneelstuk actueel zijn of juist tijdloos? Reyniers duikt in deze vraag en komt met een uitdagende beschouwing over de relatie tussen de werkelijkheid en toneel.

Panelgesprek
Met Eric de Vroedt (artistiek leider Nationale Toneel), Joeri Vos (artistiek leider de Veenfabriek) en Lot Vekemans (toneelschrijver voor o.a. NT Gent en één van de meest gespeelde Nederlandse auteurs in het buitenland) praten we door over ideeën en stellingen van Reyniers en de betekenis daarvan voor de schrijf- en productiepraktijk. Hier gaan we dieper in op tijdloosheid versus actualiteit in toneelstukken en lokale verhalen versus verhalen van de wereld. Ook is er ruimte voor publiek om te reageren.

De dag van de Toneeltekst wordt gepresenteerd door Annette Embrechts (journalist voor oa Volkskrant) en Timen Jan Veenstra (toneelschrijver en oprichter De Tekstsmederij). Het ticket voor de Dag van de Toneeltekst is inclusief een drankje. Na afloop heffen we graag het glas met u. De Nieuwe Toneelbibliotheek, bekroond met de Prijs van de Kritiek 2016, verkoopt haar nieuwste uitgaven van de geselecteerden voor Verse Tekst 2016. De schrijvers zijn aanwezig om te signeren.

Lees hieronder meer over Paramaribo-Texel

ma 5 sept 16.00 Uur SSBA Kaarten

Paramaribo-Texel

Rudolphi Producties/Jette Derlagen

Theater Bellevue
ma 5, di 6 sept