© Jan Versweyveld

De dingen die voorbijgaan

Toneelgroep Amsterdam / Toneelhuis

In deze bewerking van de roman van Louis Couperus zien we hoe een doodgezwegen passiemoord in Nederlands-Indië een verwoestende invloed blijft uitoefenen op de families van de stokoude Ottilie Derckx en Emile Takma.

Het stilzwijgen van hun amoureuze relatie en de moord op Ottilies echtgenoot laten diepe sporen na in de volgende generaties. Centraal in de bewerking staan de jonge geliefden Lot en Elly. Zij hopen zich uit de klem van het verleden te kunnen losmaken, maar stellen vast dat ook hun huwelijksreis naar het zinnelijke Zuiden hen niet kan genezen van de trauma’s die in de familie blijven doorwerken.

De dingen die voorbijgaan is een portret van gestagneerde mensen, een verhaal van niet geleefde levens, van de enorme discrepantie tussen de eigen gevoelswereld en dat wat bespreekbaar is. De lamgeslagen familieleden slagen er niet in om hun diepste verlangens te realiseren. Hun onbevredigde begeerten verworden tot een stille kanker. Als een weemoedig koor dolen zij rond in hun te kleine wereld, een wachtkamer voor de dood.

 • “Een meesterlijk stuk”

  Knack
 • Die spanning tussen abstractie en rauw realisme toont hoe relevant, zelfs visionair dit werk van Couperus nog steeds is. Niet te missen.

  De Morgen
 • “een uiterst rijke voorstelling in zowel woord als beeld.”

  Theaterkrant
 • “De dingen die voorbijgaan van TGA is fenomenaal”

  Leidsch Dagblad
 • “groots noodlotsdrama, dat in een stijlvaste voorstelling geheel en al recht doet aan Couperus”

  de Volkskrant
 • sober, beklemmend en onverbiddelijk

  NRC
VAN LOUIS COUPERUS
REGIE IVO VAN HOVE
MET KATELIJNE DAMEN, FRED GOESSENS, JANNI GOSLINGA, AUS GREIDANUS JR., ABKE HARING, ROBERT DE HOOG, JIP VAN DEN DOOL, HANS KESTING, HUGO KOOLSCHIJN, MARIA KRAAKMAN, CELIA NUFAAR, FRIEDA PITTOORS, GIJS SCHOLTEN VAN ASCHAT, LUCA SAVAZZI, BART SLEGERS
BEWERKING KOEN TACHELET
DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ
SCENOGRAFIE, LICHTONTWERP JAN VERSWEYVELD
VIDEO THEUNIS ZIJLSTRA
MUZIEK HARRY DE WIT
KOSTUUMS AN D’HUYS
CHOREOGRAFIE KOEN AUGUSTIJNEN
COPRODUCTIE RUHRTRIËNNALE
ONDERSTEUND DOOR AMMODO
PARTICULIER PRODUCENT JOOST HOUTMAN EN JEFFREY ONG, JEROEN VAN INGEN EN JAAP KOOIJMAN, ROB EN MARIJKE VAN OORDT
PRODUCTIE TONEELGROEP AMSTERDAM/TONEELHUIS
TF LOGO 2017 officiele juryselectie GOUD
 • de Nederlandse Toneeljury:

  “Indrukwekkende coproductie tussen het Antwerpse Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Op uitnodiging van de Ruhrtriennale verbonden TA en Van Hove zich voor drie jaar aan het werk van Louis Couperus, en deze tweede in de reeks, ‘De dingen die voorbijgaan’, is een aangrijpende, sterk geacteerde voorstelling over eenzaamheid, onmacht en hardnekkige schaduwen uit het verleden. Als een opera zo strak geregisseerd, en schitterend vormgegeven door Jan Versweyveld.”

De dingen die voorbijgaan is op 24 januari 2018 te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Kijk op de website van Toneelgroep Amsterdam voor andere speeldata.