© Phile Deprez

De Man door Europa

Stichting Nieuwe Helden/Het Zuidelijk Toneel

Let op: De voorstelling van zaterdag 3 september wordt in het Engels gesproken

Aanslagen op Europees grondgebied, vluchtelingen in overvolle treinen en grenzen die worden gesloten. We kunnen er niet meer omheen: onze Europese samenleving staat onder druk. De ontwikkeling waarin ons continent zich momenteel bevindt, vormt het uitgangspunt voor De Man door Europa.

Voor deze solovoorstelling reisde Lucas De Man door Europa, deed 17 steden in 8 landen aan en interviewde meer dan 20 creators die opstaan en strijden voor verandering, om de maatschappij waarin ze leven vorm te geven. Terug in Nederland neemt Lucas jou mee op zijn reis en door de geschiedenis van Europa.

Een maand lang trokken Lucas en zijn team langs steden in Nederland, België, Polen, Italië, Spanje, Duitsland, Turkije en Griekenland. Ze spraken zowel historici over de grote ‘oude’ creatieve denkers en makers zoals Jheronimus Bosch, Erasmus, Thomas More en Luther als hedendaagse creators: kunstenaars, denkers en sociaal creatieve personen in de breedste zin van het woord die allen bezig zijn met hun zoektocht naar nieuwe manieren van samen-leven in deze tijden van veranderingen.

Hiermee plaatst Lucas de tijd waarin ons continent nu zit naast de vorige allesbepalende overgangsperiode: die van de middeleeuwen naar de renaissance. Destijds stond er in slechts 70 jaar tijd een generatie visionairs op die met haar ideeën de basis legde voor het Europa van nu. Nu neemt Lucas je mee langs de belangrijkste inzichten en strijdpunten van een nieuwe generatie Europeanen.

De Man Door Europa is onderdeel van In Search of Europe. Discovering the Self. Dit project wordt geproduceerd door Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden en komt tot stand i.s.m. verschillende (internationale) partners. Zie voor meer informatie over het project www.insearchofeurope.eu

concept | regie | spel Lucas De Man
videomontage | regie Ruut van der Beele
camera Ton Vorselaars, Pepijn Robben
dramaturgie | projectleider Kimberly Major
journalistieke ondersteuning Tomas Vanheste
regie-assistentie Tom Dijkstra
techniek Maarten Snoeck
met medewerking van Matthijs Rümke, Hans Trapman, Jonas Staal, Jan van der Stock, Simon Allemeersch, Lieven de Cauter, Michal Targowski, Slawomir Sierakowski, Miasto Jest Nasze, Giorgio de Finis, Niccolo Capponi, mmm… EL Campo de Cebada, Christian Utpatel, Social Muscle Club, E.A. wetenschappers, kunstenaars en visionairs uit Nederland, België, Duitsland, Polen, Spanje, Italië, Turkije en Griekenland
do 1 sept 20.30 Uur SSBA Kaarten
za 3 sept 15.00 Uur Theater Bellevue Kaarten
za 3 sept 20.30 Uur Theater Bellevue KAARTEN (Note: english spoken)
TF language no problem 2016-17
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “Lucas De Man maakte op advies van Matthijs Rümke een reis door Europa, op zoek naar nieuwe manieren om de samenleving vorm te geven. In zeventien steden interviewde hij denkers en visionairen die staan voor verandering, in de voorstelling gespiegeld aan grote verschuivingen in de Europese geschiedenis. Via documentair videomateriaal van de reis haalt De Man een wereld aan ideeën binnen, aanstekelijk gebracht in een essayistische vorm. De Man door Europa staat voor een generatie theatermakers en toeschouwers op zoek naar nieuwe manieren van samen-leven, als reactie op het grote vraagteken dat vele jongeren boven hun hoofd hebben hangen.”

Nagesprek De Man door Europa

Hans Smit gaat na afloop in gesprek met de makers over keuzes en beweegredenen om de voorstelling te maken zoals je hem net hebt gezien. Je krijgt antwoord op alle vragen die je zelf niet durft te stellen. Of stel ze alsnog!

Stads­schouwburg Amsterdam
do 1 sept

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.