© Kurt Van der Elst

De Revisor

het Nationale Toneel

Ondanks Randstedelijke bemoeienis, drugstoerisme en de mogelijke komst van asielcentra heeft de bestuurlijke elite in een provinciestadje, niet ver van de grens, het prima voor elkaar. Links en rechts schuift men elkaar baantjes en dure cadeaus toe. Dan ontvangt de burgemeester het bericht van de komst van een revisor, een incognito inspecteur uit Den Haag. Of erger: Brussel! De man zou zelfs al in de stad zijn gesignaleerd. Snel wordt hij opgespoord en in de watten gelegd. Maar men vergist zich. Wanneer deze man doorkrijgt dat de bestuurders van de stad hem voor een hoge ambtenaar houden, grijpt hij zijn kans.

De Revisor is een scherpzinnige komedie over hebzucht en ijdelheid. Niemand blijft buiten schot. Als ons de kans geboden wordt, zouden wij zelf de verleiding kunnen weerstaan om onze zakken te vullen?

Integriteitsonderzoeken en fraudegevallen vullen dagelijks onze kranten. We lezen over ongewenste verstrengelingen tussen overheid en bedrijfsleven, over bestuurders die de pinpas van hun bedrijf gebruiken voor privé-aankopen. We kunnen daar moreel verontwaardigd over zijn. Maar Gogol stelt ons met De Revisor de vraag: kunnen wij zelf de verleiding weerstaan als ons de kans geboden wordt? In zijn scherpzinnige komedie over hebzucht en ijdelheid blijft niemand buiten schot.

Regie Theu Boermans
Tekst Nikolaj Gogol
Vertaling Maaike van Rijn
Acteurs Joris Smit, Mark Rietman, Stefan de Walle, Antoinette Jelgersma, Hannah Hoekstra, Diewertje Dir, Dries Vanhegen, Betty Schuurman, Jaap Spijkers, Jappe Claes, Vincent Linthorst, Pieter van der Sman, Bram Suijker
Toneelbeeld Bernhard Hammer
Dramaturgie Remco van Rijn
Regie-assistentie Marjolein Polman, Abdel Daoudi
Kostuums Catherine Cuykens
Lichtontwerp Stefan Dijkman
Muziek Floris Verbeij
Haarwerk | grime-ontwerp Pilo Pilkes
ma 5 sept 20.00 Uur SSBA Kaarten
di 6 sept 20.00 Uur SSBA Kaarten
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “Regisseur Theu Boermans pakt uit bij zijn Nationale Toneel met een ingrijpende bewerking van Gogols beroemde satire. Zijn Revisor is prachtig toegesneden op het hier en nu, met heerlijk herkenbare ploeterende personages die het met zichzelf toch steeds wat beter voor hebben dan met de ander - en daar uiteindelijk niet mee weg komen. Kleine corruptie en grote gebaren strijden bij de personages om voorrang in deze oergeestige, actuele voorstelling waarin de grote acteursgroep haar komisch talent laat flonkeren.”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Louis d’Or

de Nederlandse Toneeljury

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury

Klapvee

Als de Beren Komen & Inge Wannet

Stads­schouwburg Amsterdam
za 3, zo 4, ma 5, di 6, wo 7, do 8 sept