© Leo van Velzen.

De vader

Senf theaterpartners i.s.m. Kik Productions

Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde fervente tapdanser die samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine woont. Of was hij een bouwkundig ingenieur die onlangs met pensioen is gegaan en bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? En waar is zijn horloge? Dat heeft hij nodig als hij zich gaat aankleden. Maar waar hij dacht dat het zou liggen, vindt hij niks. Begint hij gek te worden?

Langzaam glijdt André (Hans Croiset) weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne (Johanna ter Steege) probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt?

 • “Croiset is geweldig als mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde, verdrietige, de alzheimerpatiënt.”

  de Volkskrant
 • “Monumentale rol van Hans Croiset in De Vader.”

  Scènes
 • “Kwetsbaar, ontwapenend, grof, ontgoocheld; Hans Croiset (81) levert een tour de force met zijn intense rol als dementerende vader. In deze tragikomische voorstelling worden het verdriet en de verwarring van dementie op een bijzondere wijze invoelbaar gemaakt.”

  Het Parool
Regie Gijs de Lange
Oorspronkelijk script Florian Zeller
Vertaling Jolijn Tevel
Met Hans Croiset, Johanna ter Steege, Wim Bouwens, Rian Gerritsen, Christo van Klaveren en Emma Linssen
Producent Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions
za 16 sept 16.00 Uur SSBA Kaarten
TF LOGO 2017 officiele juryselectie GOUD TF LOGO 2017 alle
 • de Nederlandse Toneeljury:

  “In een steeds iets versoberder decor zien we de verwarring van een man die door Alzheimer niet meer op zijn waarneming kan vertrouwen, maar toch steeds blijft geloven dat zijn ogen hem wel de werkelijkheid laten zien. De onrust van de vader prachtig invoelbaar gemaakt door Hans Croiset in de tragikomische situaties met zijn dochter en in zijn dobberen in herinneringen.”