Kurt Van der Elst

REQUIEM VOOR ‘DE WARME WINKEL SPEELT DE WARME WINKEL’

De Warme Winkel

Met De Warme Winkel speelt De Warme Winkel heeft De Warme Winkel het afgelopen seizoen niet alleen veel lof geoogst, maar ook veel stof doen opwaaien, zowel in de theater- als in de danswereld. Het stuk stelt vragen over onze omgang met cultureel erfgoed en over de originaliteitseis die kunstenaars zowel zichzelf opleggen als opgelegd krijgen.

Requiem voor ‘De Warme Winkel speelt De Warme Winkel’ is een feestelijk/stemmig afscheid van De Warme Winkel speelt De Warme Winkel, dat om auteursrechtelijke redenen niet meer hernomen kan worden. Speciaal voor het Nederlands Theater Festival creëert De Warme Winkel een uniek en definitief afscheidsprogramma van haar magnum opus dat alleen op donderdag 7 september in de Stadsschouwburg Amsterdam is te zien.
 • de groep is onvervalst highbrow, maar tegelijk toegankelijk en aanstekelijk, dankzij hun humor, ironie en zelfspot.

  NRC Handelsblad
 • “Het zijn de inleidende manoeuvres voor Café Müller. Wonderschoon en liefdevol gedanst, want dat kunnen ze ook bij De Warme Winkel. (...) Bijzonder knap.”

  Het Parool
 • “…fascinerende voorstelling, waarin jonge en rijpe theatermakers een hommage brengen aan de historie en die koppelen aan het vooruitgangsdenken.”

  De Volkskrant
 • “Eentje voor de geschiedenis”

  Theaterkrant.nl
concept | spel Mara van Vlijmen, Vincent Rietveld, Ward Weemhoff, Sofie Porro, Kim Karssen, Rob Smorenberg
lichtontwerp Prem Scholte Albers
productie coördinatie Carry Hendriks
productieleiding Floortje Halters
technische coördinatie | lichttechniek HP Hulscher
geluidstechniek Ivo Pas
zakelijke leiding Silvie Dees
planning | verkoop Marloes Marinussen
bureaumanagement Thomas Vandewalle
marketing | publiciteit Sanne van de Kraats
met dank aan Daniël Haije
In coproductie met deSingel Antwerpen, Stadsschouwburg Amsterdam, NEXT festival.
Met steun van Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten en Ammodo
powered by Toneelgroep Amsterdam
do 7 sept 20.30 Uur SSBA Uitverkocht
VSCD Mimeprijs TF LOGO 2017 officiele juryselectie GOUD
 • de Nederlandse Toneeljury:

  “Het oeuvre van De Warme Winkel heeft een grillig en verrassend karakter. De voorstelling De Warme Winkel speelt De Warme Winkel is onmiskenbaar een hoogtepunt in dat oeuvre. Waar kijk je als bezoeker naar? De Warme Winkel speelt De Warme Winkel is een voorstelling op het scherp van de snede en onderzoekt de begrippen plagiaat, authenticiteit, wat is 'echt' wat is niet 'echt' en hoe verhoudt het heden zich tot het verleden. Of sterker: de voorstelling onderzoekt die niet, de voorstelling ondergaat ze. Geraffineerd gaat de voorstelling die aanvankelijk wordt gespeeld door drie stagiaires over in de iconische choreografie van Pina Bausch: Café Müller. Zonder ironie en met grote toewijding dansen de spelers het stuk van Pina Bausch na. Een stuk waar ze geen toestemming voor hadden gekregen om het te mogen dansen, in een decor waar ze ook geen toestemming voor hadden gekregen om het te gebruiken. Plagiaat ten voeten uit. De Warme Winkel is in De Warme Winkel speelt De Warme Winkel op zijn meest anarchistisch. De Warme Winkel zoals De Warme Winkel op zijn best is.”