© Phile Deprez

Dit zijn de namen

NTGent

Gastregisseur Philipp Becker maakt een toneelbewerking van de gelijknamige roman van Tommy Wieringa. Een man op zoek naar betekenis in het eigen leven, een groep vluchtelingen op zoek naar hun eigen menselijkheid in de grote wereld.

Dit zijn de namen speelt op het puin van een beschaving; klassieke samenlevingsmodellen hebben hun vorm verloren, morele denkkaders zijn afgebrokkeld. In zijn roman zoekt de bekroonde Nederlandse schrijver Tommy Wieringa naar kiemen van nieuwe samenlevingsvormen, voorbij het failliet. Tussen de personages ontstaan nieuwe verhoudingen en krijgt de liefde een gezicht dat danig verschilt van het in onze samenleving gangbare, geïdealiseerde beeld. Zo leidt Dit zijn de namen het publiek naar de vraag: moet een samenleving eerst worden ontdaan van zijn illusies alvorens er terug ruimte ontstaat voor empathie, zorg en een begrip als barmhartigheid? En wie zal ons bij deze hernieuwde tocht door de woestijn gidsen?

In een bijna schokkende eenvoud vertelt Dit zijn de namen het verhaal van verloren mensen, mensen met een schijnbaar hopeloze geschiedenis: een man op zoek naar betekenis in het eigen leven, een groep vluchtelingen op zoek naar hun eigen menselijkheid in de grote wereld. Tegelijk vertelt deze roman op exemplarische wijze de geschiedenis van het mens-zijn zelf, het is een onderzoek naar de mythe van de condition humaine en van ons in-de-wereld-geworpen zijn.

Philipp Becker wordt beschouwd als een van de opkomende regietalenten in Duitsland. Hij was ooit als regiestudent betrokken bij Johan Simons Duitse enscenering van Tien Geboden. Becker werkt als vaste regisseur bij Theater Lindenhof, een bijzonder gezelschap dat zich in de luwte van de grote Duitse stadstheaters ophoudt en als doel heeft om nieuwe vertelvormen te ontwikkelen, vanuit een maatschappelijk en politiek bewustzijn.

Philipp Becker: “Voor mij is het theater een plek van ontmoeting, waar verhalen, geschiedenis en mythologie steeds opnieuw in de directe communicatie met de toeschouwer naar het nu worden gehaald. Ik ben ervan overtuigd dat het toneel een goede plek is om met deze geweldige roman aan de slag te gaan.”

Regie Philipp Becker
Naar Tommy Wieringa
Spel Risto Kübar, Mark Verstraete, Steven Van Watermeulen, Lia Perez, An Miller, Bert Luppes, Tim Bogaerts,
Dramaturgie & bewerking Koen Tachelet
Kostuum Katharina Müller
Decor Bettina Pommer
Muziek Johannes Hofmann
Gebaseerd op Dit zijn de namen van Tommy Wieringa, uitgegeven door Uitgeverij De Bezige Bij
wo 7 sept 20.30 Uur SSBA Kaarten
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “Een gladde, hoge halfpipe waar je bovenop probeert te klimmen: zo verbeeldt NTGent schrijnend de hoop en werkelijkheid van een vluchteling. Dwangmatig beklimmen de acteurs de steile wand als ontheemden op weg naar het beloofde land. Net zoals de politiecommissaris er bij dit mythische leed niet in slaagt om concreet te blijven, ontkomt ook de toeschouwer niet aan de beklemmende tragiek van hun lijdensverhaal. Door de pragmatische, bijna zakelijke enscenering ligt het effect van de voorstelling volledig bij de toeschouwer, zeer gewaagd.  ”

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury

Klapvee

Als de Beren Komen & Inge Wannet

Stads­schouwburg Amsterdam
za 3, zo 4, ma 5, di 6, wo 7, do 8 sept