© Roel van Berckelaer

Een soort Hades

Theater Utrecht

Een soort Hades schetst een scherp, menselijk portret over het leven van een grote groep patiënten, hun familieleden, de artsen en verzorgers in een psychiatrische inrichting. Voorzien van zijn kenmerkende muzikale handschrift maakt regisseur Thibaud Delpeut een intieme en humorvolle voorstelling voor een groot ensemble van topacteurs (waaronder Guy Clemens, Hein van der Heijden, Titus Muizelaar en Vincent van der Valk).

De Hades van Norén, een psychiatrisch ziekenhuis waarin de tijd tot stilstand gekomen lijkt, is niet enkel een onderwereld, maar ook een thuis, een veilige haven.

We maken kennis met Marie en haar vader, waar een groot geheim, of is het een leugen, wezenlijk contact tussen vader en dochter onmogelijk maakt. Met Jane met haar problematische verhouding tot haar lichaam en seksualiteit. Met de hyperactieve Julia en haar geliefde Henrik die haar steeds opnieuw trouw bezoekt. Met Jonny, de vriendelijke verpleger. Met Ulf, de niet langer up-en-coming makelaar met hiv. Met Ben en met Axel die langzaam naar het avondland van de dementie bewegen, met een getraumatiseerde Bosnische moeder en met vele, vele anderen. En terwijl de tijd verstrijkt, soms langzaam, soms snel, komen nieuwe patiënten binnen en vertrekken anderen. In de rookruimte en de slaapkamers, in de spreekkamers en onder de douche, Norén volgt zijn personages tot onder hun huid. En die van u. Op even indringende als hilarische wijze geeft de strakke poëtische taal deze mensen een stem om tot ons hart te spreken.

Regisseur Thibaud Delpeut geeft met Een soort Hades een vervolg aan zijn werk rondom de niet-aflatende zoektocht van de mens naar duiding en zingeving. Net als Norén zet hij de zwakkeren in onze samenleving centraal in een tijd van maakbaar geluk en afbrokkelende zorg.

 • “Voor mij is dit precies hoe theater bedoeld is. Meegevoerd worden in levens, in verhalen. Rillen van ongemak, keihard moeten lachen en met een enorme lading emoties naar buiten gaan. Na een voorstelling als deze kan je niet direct naar huis. Je moet met je medebezoekers praten over wat je zag, hoorde en voelde.”

  Ideas to go and grow
 • “Groots en fascinerend. Voortreffelijk!”

  de Volkskrant
 • “Alle rollen ijzersterk ingevuld. Een portret vol mededogen”

  Telegraaf
 • “IJzersterk en ijzingwekkend geestig. Wie weten wil wat toneel nog kan, die kan het hier te weten komen”

  Theaterkrant
 • “IJzersterk spel. Een voorstelling die intrigeert en vrijwel constant prikkelt.”

  Scenes
 • “Delpeut weet op overtuigende wijze zielenroerselen innerlijk te houden. Grote dramatische klasse”

  NRC
tekst Lars Norén
vertaling Karst Woudstra
regie Thibaud Delpeut
spel Claire Bender, Guy Clemens, Joost Bolt, Astrid van Eck, Bram Gerrits, Hein van der Heijden, Jesse Mensah, Titus Muizelaar, Ilke Paddenburg, Titus Tiel Groenestege, Vincent van der Valk, Naomi Velissariou. Titus Tiel Groenestege en Naomi Velissariou nemen beide een rol over van de oorspronkelijke cast.
scenografie Roel van Berckelaer
kostuumontwerp Wojciech Dziedzic
lichtontwerp Casper Leemhuis
dramaturgie Joris van der Meer
castingadviezen Hans Kemna
tourneeplanning Finkers Theaterbureau
za 3 sept 19.30 Uur SSBA Kaarten
zo 4 sept 19.30 Uur SSBA Kaarten
TF juryselectie 2016
 • de Nederlandse Toneeljury:

  “In regie van Thibaud Delpeut zien we een soort hiernamaals waarin we stelselmatig onze gektes doorleven. Her en der verspreid over het toneel vinden de kleine en grote, menselijke drama's plaats, soms absurd en innemend, maar ook diep tragisch. De regie slingert je heen en weer tussen sketches en verhalen die pijn doen en ontregelen omdat je niet kunt uitvinden wat waar is, terwijl het leed diep is. De transparante enscenering en het enorm goede spel van het ensemble vormen een zeer gelaagd geheel.”

Nagesprek

Hans Smit gaat na afloop in gesprek met de makers over keuzes en beweegredenen om de voorstelling te maken zoals je hem net hebt gezien. Je krijgt antwoord op alle vragen die je zelf niet durft te stellen. Of stel ze alsnog!

 

Adventure Seats
beleef Een soort Hades van nóg dichterbij

Theater Utrecht biedt een uitzonderlijke theaterervaring. Speciaal voor de voorstelling Een soort Hades zijn er een aantal exclusieve zitplaatsen beschikbaar óp het toneel. Neem plaats tussen de onvergetelijke karakters uit de voorstelling: de patiënten, familie en verzorgers in de psychiatrische inrichting van Lars Norén. Er zijn per avond een beperkt aantal exclusieve zitplaatsen beschikbaar. Prijs: €30 – €25

Koop hier podiumplaatsen voor za 3 sept
Koop hier podiumplaatsen voor zo 4 sep

 

Stads­schouwburg Amsterdam
za 3 sept

Klapvee

Als de Beren Komen & Inge Wannet

Stads­schouwburg Amsterdam
za 3, zo 4, ma 5, di 6, wo 7, do 8 sept

Arlecchino

de Nederlandse Toneeljury

Colombina

de Nederlandse Toneeljury

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.