® Phile Deprez

FIVE EASY PIECES

Campo / Milo Rau

Kan je kinderen het leven van kindermoordenaar Marc Dutroux in scène laten zetten? De Zwitserse theatermaker Milo Rau en zijn International Institute of Political Murder (IIPM) veroverden de afgelopen jaren de grote internationale podia met hun weergaloos politiek theater. Hun stukken zijn gebaseerd op getuigenissen en reconstructies van waargebeurde feiten en doorbreken ongenadig de taboes van onze tijd. Samen met het Gentse kunstencentrum CAMPO creëren ze voor het eerst een ambitieus project met kinderen en jongeren tussen 8 en 13 jaar. Aan de hand van de biografie van ’s lands helaas meest bekende misdadiger schetst Rau een korte geschiedenis van België.

Five Easy Pieces zoekt de limieten op van wat kinderen weten, voelen en doen. Zuiver esthetische en theatrale vragen vermengen zich met morele kwesties: hoe kunnen kinderen begrijpen wat verhaal, inleving, verlies, onderwerping, ouderdom, ontgoocheling of rebellie inhouden? Hoe reageren wij als we ze scènes van geweld of liefdesrelaties zien spelen? En vooral: wat zegt dat over onze eigen angsten en verlangens? Een confronterende ervaring.

  • “Theater, zo suggereert Rau, is nep, is het publiek manipuleren door spelers die doen alsof, en die op hun beurt weer gemanipuleerd worden door de regisseur/theatermaker. Dat statement verweven met de zaak Dutroux dreunt als een mokerslag nog lang na.”

    Theaterkrant.nl
  • “De kracht van Five Easy Pieces, genoemd naar de leerstukken van Stravinsky, schuilt in het contrast tussen materie en vertolkers: we zien gezonde, vrolijke kinderen op toneel, die spelen. Ze spelen volwassen acteurs na die te zien zijn op film. Ze spelen dat ze oud zijn, dat ze dood zijn, dat ze rouwende ouders zijn. […] Vijf gemakkelijk stukken? De titel is ironisch. Dit zijn de moeilijkste en meest onverteerbare lessen die er zijn.”

    NRC Handelsblad
Concept | tekst | regie Milo Rau
Tekst | performance Rachel Dedain, Aimone De Zordo, Fons Dumont, Arno John Keys, Maurice Leerman, Pepijn Loobuyck, Willem Loobuyck, Blanche Ghyssaert, Polly Persyn, Lucia Redondo Peter Seynaeve, Pepijn Siddiki, Elle Liza Tayou, Winne Vanacker, Hendrik Van Doorn, Eva Luna Van Hijfte (2 casts van 8)
Performance film Sara De Bosschere, Pieter-Jan De Wyngaert, Johan Leysen, Peter Seynaeve, Jan Steen, Ans Van den Eede, Hendrik Van Doorn, Annabelle Van Nieuwenhuyse
Dramaturgie Stefan Bläske
Regie-assistent | performance coach Peter Seynaeve
Kinderbegeleiding | productieassistente Ted Oonk
Research Mirjam Knapp, Dries Douibi
TF LOGO 2017 officiele juryselectie GOUD
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “Regisseur Milo Rau (nieuw artistiek leider van NTGent) heeft met Five Easy Pieces een reconstructie gemaakt van de zaak Dutroux, waarin de verschillende perspectieven van dit drama worden belicht. Inclusief de complexiteit van het verdeelde België. Luchtigheid en naargeestigheid wisselen elkaar af, waarbij je het liefst zou willen dat sommige scenes ophouden of nooit waar gebeurd zouden zijn. Milo Rau laat deze gruwel confronterend herleven door het na te laten spelen door kinderen. Dit alles vermengd met een inkijk in de personen van de acteurs en een intelligent commentaar op wat acteren is. Veel scenes worden in close-up gefilmd, waarmee de kinderen prachtige acteerprestaties neerzetten. Peter Seynave speelt zijn rol als interviewer/rolverdeler/begeleider ijzersterk.”

Five Easy Pieces is niet meer te zien in Nederland. Kijk op de website van Campo voor de speeldata in het buitenland.