© Anna van Kooij

Gala van het Nederlands Theater

Het Gala van het Nederlands Theater is de ‘Oscaravond’ van het Nederlandse theater. Ter afsluiting van het festival worden hier de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis en Theo d’Or voor beste acteur en actrice. Een feestelijke avond waarin de theatersector in het zonnetje wordt gezet en wordt bezongen met een gezonde dosis humor, afgesloten met een groot feest op het podium van de Stadsschouwburg en een after party in de Kopstootbar (Club COX).

Net als vorig jaar geven de jonge regisseur Greg Nottrot en lichtontwerper Uri Rapaport vorm aan het evenement. De presentatie is in handen van actrice Eva Van der Gucht, met teksten van Daan Windhorst en Jibbe Willems.

De prijzen die uitgereikt worden zijn: de Louis d’Or  en Theo d’Or  voor de meest indrukwekkende dragende rol, de Colombina en Arlecchino  voor de meest indrukwekkende bijdragende rol, de VSCD Mimeprijs  voor de beste mimevoorstelling of prestatie van afgelopen seizoen en de Prosceniumprijs  voor een wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. Daarnaast worden ook de Regieprijs, de Gouden Krekels  voor de beste jeugdvoorstelling en beste podiumprestatie én de ACT Award  uitgereikt. 

De organisatie van het Gala is in handen van het Nederlands Theater Festival in samenwerking met Stadsschouwburg Amsterdam, ACT acteursbelangen en VSCD.

PORTRET WINNAARS LOUIS EN THEO D’OR
Stichting Oeuvre Jan van der Vossen

Naast een mooi beeldje krijgen de winnaars van de Louis en Theo d’Or een portret aangeboden door de Stichting Oeuvre Jan van der Vossen. De portretten van deze onderscheiden toneelspelers vormen een bijzondere synergie tussen de kunst- en theaterwereld en zijn te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. De portretten van Marieke Heebink en Ramsey Nasr, winnaars van de Theo en Louis d’Or 2015, worden voorafgaand aan het Gala onthuld.

zo 11 sept 19.30 Uur SSBA Uitverkocht
zo 11 sept 22.00 Uur SSBA Tickets afterparty

Na het Gala wordt het Nederlands Theater Festival feestelijk afgesloten met een afterparty in de Kopstootbar (Club COX).