© Jan Versweyveld

Kings of War

Toneelgroep Amsterdam

In de opeenvolgende koningen schetst Shakespeare een beeld van politieke leiders, oog in oog met de ultieme verantwoordelijkheid over leven en dood in tijden van oorlog. Op onnavolgbare wijze voert hij ons binnen in de psychologie van de machthebbers maar ook in de machinaties van de raadsheren om hen heen. 

Kings of War is een internationaal opgezette productie met een grote bezetting. Veertien acteurs spelen 35 verschillende rollen. De voorstelling ging op de Wiener Festwochen in première en speelde aansluitend op het Holland Festival. Dit seizoen is Kings of war in Amsterdam, Parijs en Londen te zien.

Henry V (Ramsey Nasr) groeit in korte tijd van een onervaren vorst tot een rationeel en moreel handelende en bevlogen leider die zelfs bereid is zijn persoonlijke gevoelens weg te cijferen in het belang van de staat: hij huwt een Franse prinses om de vrede te waarborgen en reikt de vijand de hand.

In Henry VI zijn we getuige van de chaos waarin Engeland belandt wanneer verschillende families elkaar de troon betwisten en het land in duisternis dompelen. Henry VI (Eelco Smits) slaagt er niet in de strijdende partijen te verzoenen en heeft met Frankrijk een geduchte vijand aan de landsgrenzen. In het stuk portretteert Shakespeare een weifelende koning die uit het machtscentrum wordt gestoten terwijl bloedvetes zijn land ten gronde richten. Macht leidt tot eenzaamheid en isolement.

Richard III (Hans Kesting) tenslotte, belichaamt het kwaad in zijn zuiverste vorm: een koning die geen oog heeft voor het staatsbelang, erger nog; de prille vrede na de burgeroorlog wordt door Richard bewust verstoord. Als Gods gelijke is zijn enige doel heersen over leven en dood. Engeland is nog slechts een gerucht op de achtergrond. Richard III is een leider die volstrekt egocentrisch, verstoken van elke empathie de ultieme macht nastreeft.

regie Ivo van Hove
acteur Alwin Pulinckx , Aus Greidanus jr., Bart Slegers, Chris Nietvelt,  Eelco Smits, Fred Goessens, Hans Kesting, Harm Duco Schut, Hélène Devos, Hugo Koolschijn, Janni Goslinga, Kitty Courbois, Marieke Heebink, Ramsey Nasr, Robert de Hoog
auteur William Shakespeare
bewerking Bart Van den Eynde
bewerking, dramaturgie Peter Van Kraaij
vertaling Rob Klinkenberg
scenografie, licht
 Jan Versweyveld
componist Eric Sleichim
contratenor Steve Dugardin
musicus BL!NDMAN [brass], Alain Pire, Charlotte van Passen, Daniel Quiles Cascant, Daniel Ruibal Ortigueira, Konstantin Koev, Max van den Brand
cast video
 Bart van den Donker, Bram Suijker, Gaite Jansen, Halina Reijn, Jip van den Dool, Steven Joles, Vanja Rukavina
video Tal Yarden
camera Emo Weemhoff
kostuums An D’Huys
co-commissioner
 Barbican London, Théâtre National de Chaillot, Wiener Festwochen
coproducent Bl!ndman, Holland Festival Muziektheater Transparant
particulier producent
 Harry en Marijke van den Bergh
met dank aan
 alle figuranten, medewerkers, Nesoptiek, rabobank
 
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “Toneelgroep Amsterdam zet haar ensemble op superieure wijze in bij Kings of War, een scherpe analyse van machtsstructuren. Volledig verstrikt in netwerken van adviseurs en machtsgekonkel raken Henry V (Ramsey Nasr), Henry VI (Eelco Smits) en Richard III (Hans Kesting) steeds verder verwijderd van realiteitsbesef, om uiteindelijk in een nietsontziende geweldsspiraal terecht te komen. Gespeeld in glasheldere regie, adembenemende scenografie en perfect muzikaal begeleid, toont Toneelgroep Amsterdam in het 400e sterfjaar van Shakespeare de onsterfelijkheid van zijn geschriften. We hopen dat deze Kings of War nog regelmatig in Nederland te zien zal zijn.”

Helaas kan Kings of War niet spelen op het festival. Deze voorstelling is nog wel te zien tussen 13 en 29 april 2017 in Stadsschouwburg Amsterdam!

Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.