© Kurt Van Der Elst

Risjaar Drei

Toneelhuis | Olympique Dramatique

Risjaar is afstotelijk. Hij is prematuur geboren, onaf. Hij is misvormd, hij mankt en hij is lelijk als de nacht. Tijdens de Rozenoorlogen die plots uitbraken na de dood van Hendrik Vijf, heeft Risjaar als een beest gevochten voor zijn familie, aan de zijde van zijn broer Edwaar. En nu is Edwaar koning, dankzij een aantal brutale politieke moorden, uitgedacht door zijn kreupele broertje. Maar het einde van de oorlog brengt voor Risjaar niet de lang verhoopte rust.

In het stuk Richard III schiep Shakespeare een van de meest memorabele monsters uit de literatuur. Wat hem mee zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

 • Peter Van den Begin wist Risjaar zodanig knap gestalte te geven dat we als publiek uiteindelijk toch niet anders konden dan een beetje te gaan houden van deze ongelooflijke tweezak en klootzak.”

  Concertnews
 • “Een meesterstuk. Vanwege de retorische brille. Om de kale verschrikking van de taal. Door het lepe venijn in het acteren van Peter Van den Begin. (...) Een krankzinnig inventieve regie van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal.”

  De Groene Amsterdammer
 • “Wat een tekst, wat een cast, wat een spel!”

  Theaterkrant.nl
Olympique Dramatique vrij naar Richard III (William Shakespeare), Risjaar Modderfokker den Derde, (Tom Lanoye en Luk Perceval), Richard III (Willy Courteaux), Richard III (Wannes Van de Velde)
tekst en regie Tom Dewispelaere Stijn Van Opstal
Met Marc Van Eeghem, Jan Decleir, Mieke De Groote, Koen De Sutter, Nico Sturm, Sanne Samina Hanssen, Jonas Vermeulen, Peter Van den Begin
Dramaturgie Ellen Stynen
scenografie en lichtontwerp Stef Stessel
Kostuumontwerp Ilse Vandenbussche
Geluidsontwerp Yves de Mey
Productie Toneelhuis
zo 10 sept 19.00 Uur SSBA Kaarten
TF LOGO 2017 officiele juryselectie GOUD
 • de Nederlandse Toneeljury:

  “Elke nieuwe Richard III moet zijn positie veroveren in de rij van alle voorgaande versies. Deze Risjaar Drei doet dit onmiddellijk. In vet Antwerps/Vlaams gezet door Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal sleurt ook deze Risjaar Drei iedereen die in zijn buurt komt meedogenloos naar de grijnzende afgrond. Peter Van den Begin is gruwelijk gevaarlijk in zijn gehele verschijning, motoriek, sluwe overredingskracht en valse spijt. Jan Decleir verschijnt in een aantal prachtige dubbelrollen en bezit nog altijd een onwaarschijnlijke aantrekkingskracht met zijn aanwezigheid. Met verwijzingen naar een geïsoleerde machtswellusteling gaat ook deze Risjaar III onmiskenbaar over het hier en nu.”