© Sanne Peper

They are just kids

Toneelgroep Oostpool

Het is de zomer dat John Coltrane overlijdt, China een atoombom tot ontploffing brengt, kinderen afreizen naar San Francisco en hun lege armen ten hemel heffen, Jimi Hendrix zijn gitaar in brand steekt. Het is de Summer of Love. De zomer dat Patti Smith en Robert Mapplethorpe elkaar ontmoeten. Zij een rel schoppend en onaangepast wichtje, hij een verlegen misdienaar vol donkere verlangens. Het is het begin van een onvoorwaardelijke, maar onstuimige vriendschap, waarin de twee beginnende kunstenaars op zoek gaan naar erkenning. Erkenning als kunstenaar, maar ook als mens.

Over elkaar buitelende twijfels over seksualiteit, ambities en identiteit bepalen de kwetsbare zoektocht van Patti en Robert. In 2010 verscheen Patti’s boek ‘Just Kids’ (2010), haar requiem voor de aan aids overleden Robert. Regisseur Marcus Azzini liet zich inspireren door het leven en werk van de twee zielsverwanten en maakte samen met schrijver Roeland Hofman en acteurs Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Ludwig Bindervoet en Judith van den Berg de voorstelling They are just kids. Geen bewerking van het boek, maar een reconstructie van het leven dat Patti en Robert leidden. Een voorstelling die je raakt door de schoonheid van zielsverwantschap en de pijn van onvermijdelijk afscheid.

They are just kids is een resultaat uit het laboratorium van Oostpool: kleinschalig ontwikkelde producties die na bewezen succes op tournee gaan. Het is een vervolg op (in) Koud Water, de voorstelling die Marcus Azzini in 2012 maakte naar ‘Huis aan het einde van de wereld’ van Michael Cunningham. Samen met een derde deel dat in 2016 verwacht wordt, vormen de voorstellingen een drieluik over jonge mensen die in een roerig tijdperk op zoek gaan naar een manier om anders te leven. Persoonlijke verhalen, herkenbaar voor verschillende generaties.

tekst Roeland Hofman
regie Marcus Azzini
spel Judith van den Berg, Ludwig Bindervoet, Matthijs van de Sande Bakhuyzen
kostuums Femke van Neerven
techniek Hergen Verheul, Han Verweijen en Jasper Kop
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “Via het leven van zangeres Patti Smith en fotograaf Robert Mapplethorpe wordt niet alleen een inkijk in een tijdperk getoond, maar ook een manier waarop jonge mensen op zoek gaan naar een ander leven. Ludwig Bindervoet is een even charmante als gevaarlijke Robert, Judith van den Berg een bezorgde en toch boze Patti. Maar het duo wordt door een trio opgevoerd, waarbij Matthijs van de Sande Bakhuyzen afwisselend de rollen van Patti, Robert en een verteller op zich neemt. De drie spelers becommentariëren de wereld, zichzelf en elkaar in een toneelbeeld als een altaar. Een frisse regie van Marcus Azzini, liefdevol verwijzend naar een andere tijd en met weemoed naar het jong zijn van nu.”

Helaas kan They are just kids niet spelen op het festival. Deze voorstelling is nog wel te zien tussen 17/18 jan 2017 in Huis Oostpool, 27/28 jan in Frascati en 17 mrt in Stadstheater Arnhem!