Erik Franssen

UITREIKING THEATERFOTOGRAFIE PRIJS 2016

winnaar 2016: Erik Franssen voor zijn fotoserie van Oma mag ik mijn pop terug / Theater Gnaffel

Voor de tweede keer is tijdens het Nederlands Theater Festival de Nikon Theaterfotografie Prijs uitgereikt. In 2015 won fotograaf Sanne Peper de prijs voor haar foto van de voorstelling Onrendabelen van Toneelgroep Oostpool. Nieuw dit jaar is dat de jury besloten heeft de prijs voortaan uit te reiken aan de fotograaf van de beste serie theaterfoto’s van het seizoen. De reden daarvoor is dat een theaterfotograaf altijd in series werkt en nooit maar één beeld maakt van een voorstelling. De jury heeft uit ruim 200 inzendingen vijf fotoseries genomineerd voor de prijs. Deze worden tijdens het festival tentoongesteld in de Stadsschouwburg Amsterdam. Omgeven door een inhoudelijk én feestelijk programma wordt op maandag 5 september de prijs uitgereikt aan de uiteindelijke winnaar. Maar niet voordat Wim van Sinderen, curator Fotomuseum Den Haag, zijn licht heeft laten schijnen over de ingezonden fotoseries en Hans Smit in een panelgesprek de diverse kanten van theaterfotografie bekeken heeft. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van 2.500 euro te besteden naar eigen inzicht.

Winnaar Theaterfotografieprijs 2016 is: Erik Franssen voor zijn fotoserie van Oma mag ik mijn pop terug van Theater Gnaffel

Genomineerd waren:
Joris-Jan Bos voor zijn fotoserie van HENRY van Itamar Serussi/Scapino Ballet Rotterdam
– Fred Debrock voor zijn fotoserie van Het Hamiltoncomplex van HETPALEIS
– Kurt Van der Elst voor zijn fotoserie van De Welwillenden van Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam
– Kurt Van der Elst nogmaals voor zijn fotoserie van Het land Nod van FC Bergman
– Erik Franssen voor zijn fotoserie van Oma mag ik mijn pop terug van Theater Gnaffel.
[bekijk de hele series via de links]

Het geheim van de Smit #theaterfotografie
Wat is een goede theaterfoto? Voorafgaand aan de uitreiking van de Nikon Theaterfotografie Prijs 2016 gaan we daarover in gesprek. Wat wil de fotograaf? Wat wil de opdrachtgever? Verkoopt een goede theaterfoto kaartjes? Samen met onder andere Hans Kemna (fotoliefhebber en castingdirector), Wim van Sinderen (curator Fotomuseum Den Haag), Robin de Levita (internationaal theaterproducent) en Sanne Peper (fotograaf, winnaar van de Nikon Theaterfotografie Prijs 2015) belicht Hans Smit de verschillende kanten van de theaterfotografie.

De jury van de Nikon Theaterfotografie Prijs 2016 bestaat uit: theatermarketeer Sophie Braam, theaterproducent Fred Boot, vakfotografen Chris van Houts en Deen van Meer en acteur Sijtze van der Meer.

Gratis toegang, aanmelden via de button AANMELDEN!

De uitreiking van de Nikon Theaterfotografie Prijs vindt plaats in de Koninklijke Foyer van de Stadsschouwburg Amsterdam.

 

Theaterfotografie Prijs

Jury Theaterfotografie Prijs

Stads­schouwburg Amsterdam
zo 4 sept

Het Hamiltoncomplex

De Welwillenden

Het land Nod