© Sanne Peper

Volpone

Dood Paard

Een meedogenloze satire over graaizucht en geilheid, geschreven door Ben Jonson, een tijdgenoot van Shakespeare.

Volpone (vos), een puissant rijke Venetiaanse edelman, doet alsof hij stervende is na een lang ziekbed om zo Voltore (gier), Corbaccio (raaf) en Corvino (kraai) te misleiden. Ze komen om de beurt op bezoek met buitensporig grote cadeaus, in de hoop om Volpone’s erfgenaam te worden. Mosca (vlieg), de bediende van Volpone, hitst hen op, terwijl hij hen één voor één voorhoudt dat zij in het testament zullen worden opgenomen. Om Volpone’s liefde te winnen gaat Corbaccio zelfs zover dat hij zijn eigen zoon onterft ten gunste van Volpone. Daarop biedt de ziekelijk jaloerse Corvino zijn vrouw aan voor een geneeskrachtig seksuele ontmoeting met de edelman. Voltore, Corbaccio en Corvino buitelen over elkaar heen in het aanbieden van hun gunsten en drijvende sluwe vos Volpone en de vlieg Mosca tot waanzin. Deze worden in hun manipulerende spel met de aaseters zo megalomaan dat ze uiteindelijk elkaar verraden, ten onder gaan en alles verliezen.

  • “Met Volpone bewijzen Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel en Manja Topper dat een groep als Dood Paard noodzakelijk is. Als een van de weinigen laten zij zien dat theater een spel is.”

    NRC Handelsblad
  • “De acteurs zijn de ware helden. Strak gespannen en vol overgave verrichten zij hier een krachttoer: Manja Topper, Kuno Bakker en Gillis Biesheuvel op volle kracht.”

    de Volkskrant
Gespeeld door Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel, Lotte Dunselman, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper
Website volpone.nl
wo 13 sept 20.30 Uur Theater Bellevue Uitverkocht
do 14 sept 20.30 Uur Theater Bellevue Laatste kaarten
TF LOGO 2017 officiele juryselectie GOUD
  • de Nederlandse Toneeljury:

    “In een periode dat iedereen Shakespeare herdenkt vanwege het feit dat hij vierhonderd jaar geleden stierf, komt Dood Paard juist met een vrij onbekend stuk van een tijdgenoot van de jarige bard: Volpone van Ben Jonson. Lekker dwars én goed over nagedacht, want wat een heerlijke voorstelling levert dat op. Met uitzinnige verkleedpartijen, bizarre rekwisieten en vette teksten, maar vóór alles met geweldig acteerwerk zet Dood Paard - versterkt met mooide gastspelers als Jorn Heijdenrijk in de titelrol – een pakkend verhaal met kloeke moraal neer.”