NTF PRO: hét programma voor theaterprofessionals – een terugblik Het Nederlands Theater Festival opent jaarlijks met NTF PRO, dé plek van samenkomst voor theaterprofessionals uit het hele land, dwars door alle generaties heen. Twee dagen lang de ideale plek om in gesprek te gaan met acteurs en technici, studenten en ervaren rotten, marketeers en beleidsmakers, […]
International Scene Change
13 juli 2024
Luister naar de driedelige podcast!
Het TheaterFestival Vlaanderen (HTF), het Nederlands Theater Festival (NTF) en Battersea Arts Centre (BAC, Londen) zijn een samenwerking gestart een samenwerking rondom een internationaal residentieprogramma op drie festivals in de nazomer. Tijdens de Horizon Showcase op het Edinburgh Festival (23-26 aug.), NTF (8,9,10 sept) en HTF (11-13 sept) is een groep van zes theatermakers samengekomen. Als guests in residence bezoeken en bespreken ze voorstellingen, ontmoeten ze andere professionals, voeren ze discussies over hun (internationale) werkpraktijk en delen ze hun bevindingen.
Negen dagen trekken deze zes makers – twee uit elk land – met elkaar op om de festivals vanuit hun persoonlijk perspectief te bekijken, de stand van de podiumkunsten (waarden, thema’s, werksituaties) in elk land op te maken, en indrukken met elkaar uit te wisselen. Ze praten over artistieke en maatschappelijke thema’s over de landsgrenzen heen en worden uitgenodigd om de werking van de drie festivals en hun makerschap (o.a. schrijven, regisseren en optreden) te bevragen. Daarnaast krijgen ze de gelegenheid om hun netwerk en kijk op hun artistieke praktijk te verbreden. Een van de belangrijkste vragen daarbij zal zijn: wat is de rol van jouw kunstpraktijk in een steeds verder gepolariseerde wereld?
Lisanne Kniese en Anahita Shamsavari reisden mee met de kunstenaars en maakten deze driedelige podcast met hen.
Aflevering 1: Algemene introductie van de deelnemende theatermakers.
Aflevering 2: Doelgroepen, wat maakt een voorstelling en een repetitieproces toegankelijk, over trigger warnings en content notes.
-
- Meysam Kisomi is een acteur en theatermaker uit Teheran, Iran.
- Krishna Istha is een in Londen gevestigde performancekunstenaar, theatermaker, komiek en scenarioschrijver.
- Mira Bryssinck studeerde in 2016 af aan het KASK in Gent.
Aflevering 3: Aan bod komen o.a. de volgende onderwerpen: ’toegankelijkheids-riders”. Hoe toegankelijk was deze residentie zelf? Hoe staat het met de verantwoordelijkheid van grote instituten ten opzichte van individuele kunstenaars? En de radicaliteit van ‘nee’ zeggen, met:
-
-
- Jennifer Jackson is een Latin Anglo-Boliviaanse theatermaker, bewegingsregisseur/choreograaf en performer.
- Toni Blackwell studeerde in 2021 af bij Theater in Educatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
- Joshua Serafin is een multidisciplinaire kunstenaar die dans, performance, beeldende kunst en choreografie combineert.
-
Maak kennis met de kunstenaars
Jennifer Jackson is een Latinx Anglo-Boliviaanse theatermaker, bewegingsregisseur/choreograaf en performer. Haar werk onderzoekt hoe vrouwen en meisjes hun lichaam gebruiken en gaat over de complexiteit van het leven tussen verschillende culturen. Ze werkt op het grensvlak van theater, dans, live kunst en de spanning van een sportspektakel. Haar veelgeprezen werk ENDURANCE stond op de shortlist van het prestigieuze Theatertreffen Stueckmarkt van de Berliner Festpiele 2022. Momenteel is ze een Barbican Centre Open Lab Artist, waar ze een nieuw werk ontwikkelt, WRESTLELADSWRESTLE, gebaseerd op haar tienercarrière als Brits kampioen judo.
Krishna Istha is een in Londen gevestigde performancekunstenaar, theatermaker, komiek en scenarioschrijver. Hen maakt sociaal bewuste over taboe of ondervertegenwoordigde ervaringen van gender, ras en seksuele politiek. Momenteel schrijft hen aan Sex Education Netflix (seizoen 4). Meer recent was hen een Barbican Centre Open Lab kunstenaar (2021-22) en een Arts Admin Bursary Artist (2020-21). Hen was een van de twee shortlist schrijvers voor de SKY Arts & Royal Society of Literature Writers Awards voor screenwriting (2022), en werd Runner-Up op Screenshot (2021) – een wedstrijd voor komedie schrijver-performers gehost door Sister Pictures en South of the River Pictures.
Toni Blackwell studeerde in 2021 af bij Theater in Educatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Haar werk is provocerend, educatief en gaat over maatschappelijke thema’s die haar persoonlijk raken. Toni geeft op verschillende plaatsen les en was assistent-regisseur bij het veelgeprezen toneelstuk The Story of Travis. In 2022 is Toni onderscheiden met “De Troffel”, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs van The Dutch Festival Cement.
Meysam Kisomi is een acteur en theatermaker uit Teheran, Iran. Hij begon op 15-jarige leeftijd met acteren in Iran, zowel in het theater als in korte films. Hij woont momenteel in Amsterdam. Zijn migratie heeft hem een uniek perspectief gegeven op de grote verschillen die er soms tussen culturen kunnen zijn. Zijn vermogen om over deze kwesties te praten heeft zijn werk als verhalenverteller aangewakkerd. Sindsdien is hij ook begonnen met theater maken en heeft hij opgetreden op het Internationaal Verhalenfestival Amsterdam, het Amsterdam Fringe Festival en het Oerol Festival.
Mira Bryssinck studeerde in 2016 af aan het KASK in Gent. Ze maakte een eerste theatervoorstelling UTOPIA die onder andere speelde in Theater Aan Zee en in Frascati in Amsterdam. In 2018 maakte ze LETTER, een voorstelling voor HETGEVOLG in Turnhout. Haar eerste solovoorstelling Glory Box maakte ze in 2019 onder compagnie cecilia. Mira speelde de hoofdrol in de veelbesproken televisieserie Tytgat Chocolat, die in Cannes de Prix Europa en de Diversity Award won. Daarnaast was Mira eerste laureaat voor de Karen Vernimmen Prijs (2019) en de Vocatio Beurs (2020).. Mira maakt deel uit van het collectief Par Hasard, dat ze mede oprichtte en momenteel werkt ze binnen Par Hasard aan het gloednieuwe project Malinconinco.
Joshua Serafin is een multidisciplinaire kunstenaar die dans, performance, beeldende kunst en choreografie combineert. Hen is geboren in de Filippijnen en woont momenteel in Brussel. Hen werk gaat over vragen over identiteit, transmigratie, queer politiek en representatie, staten van zijn en manieren om het lichaam te bewonen. Hen kosmologie van werken creëert nieuwe vormen van rituelen en belichaming, gebaseerd op queer ecologieën. Of hen nu optreedt op het podium, in het museum of via video en fotografie, Serafins artistieke proces is een intens sociologisch exorcisme van de Filippijnse identiteit met hybriditeit van de westerse ideologieën.
International Exchange Programme wordt georganiseerd door NTF, Het TheaterFestival (Vlaanderen) en Battersea Arts Centre (Londen), met o.m. ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.