5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Alle winnaars VSCD en andere Toneelprijzen 2021

11 september 2021

© Anna van Kooij
© Anna van Kooij

Ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival 2021 zijn vandaag de VSCD Toneelprijzen uitgereikt, en tevens de ACT Award  en de Regieprijs, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Winnaars 2021

Theo d'Or

Theo d'Or

Naomi Velissariou voor haar rol in Permanent Destruction – Pain Against Fear van Theater Utrecht en St. Naomi Velissariou

Uit het juryrapport: “Naomi Velissariou laat zien dat er achter haar boosheid ook zachtheid en kwetsbaarheid zit. In gedachten mag je haar aanraken en dat is groots voor een vrouw die bang is voor het leven en voor zichzelf.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Louis d'Or

Louis d'Or

Emmanuel Ohene Boafo voor zijn rol in Sea Wall van Het Nationale Theater

Uit het juryrapport: “In Sea Wall speelt Emmanuel Ohene Boafo op een overtuigende manier een vader die vat probeert te krijgen op een grote tragedie, maar daar nog niet toe in staat is. Met open spel zet hij een complex karakter neer. Boafo speelt hem met geen enkel woord of gebaar te veel.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Colombina

Colombina

Sanne Samina Hanssen voor haar rol in Angels in America van Olympique Dramatique en Toneelhuis

Uit het juryrapport: “In Angels in America maakt Sanne Samina Hanssen de waanzin van haar personage Harper volkomen inzichtelijk, ook wanneer die de werkelijkheid totaal uit het oog verliest. Haar personage is niet alleen deerniswekkend, maar ook krachtig en vastbesloten. Door Hanssens trefzekere vertolking sluit je Harper meteen in je hart.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Arlecchino

Arlecchino

Jaap Spijkers voor zijn rol in De zaak Shell van Anoek Nuyens & Rebekka de Wit, Frascati Producties en De Nwe Tijd

Uit het juryrapport: “Als CEO van Shell is Jaap Spijkers vervaarlijk meerduidig: lange tijd lijkt hij vooral zachtaardig, maar onverwacht komt hij scherp uit de hoek. Dat zorgt voor een verwarrende, soms ronduit verontrustende kijkervaring. Hoezeer je je ook hebt voorgenomen om het oneens met hem te zijn, Spijkers pakt elke toeschouwer genadeloos in.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Mimeprijs

Mimeprijs

8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects

Uit het juryrapport: “Nicole Beutler is als trefzeker regisseur van veelvormige ‘gesamtkunstwerken’ in staat om afzonderlijke disciplines betekenisvol samen te voegen terwijl ze hun eigen zeggingskracht behouden. Door het omgekeerd gebruik van de schouwburgzaal eindigt de voorstelling met een visueel verbluffend tafereel: de performers verdwijnen tussen het in mist gehulde landschap van lege theaterstoelen.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Prosceniumprijs

Prosceniumprijs

The Need for Legacy

Uit het juryrapport: “The Need for Legacy heeft zich het afgelopen jaar gemanifesteerd als een daadkrachtige aanjager van gesprekken en zich hard gemaakt om een nog onderbelicht deel van de theatergeschiedenis alsnog zichtbaar te maken. Met onder andere bijeenkomsten, presentaties en het ontsluiten van archieven laat zij zien dat er een andere geschiedenis is dan die een groot gedeelte van theaterminnend Nederland kent. Hun moedige eerste stappen moeten geëerd worden om daar op voort te kunnen borduren.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Regieprijs

Regieprijs

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit voor hun voorstelling De zaak Shell

Uit het juryrapport: “De zaak Shell is een voorstelling die zowel haarscherp als verwarrend is. Gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Gouden Krekel

Gouden Krekel

Meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie:
(…..) de voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel van Theater Artemis i.s.m. Ruhrtriennale en Künstlerhaus Mousonturm

Uit het juryrapport: (…..) is behoorlijk vaag, laat zich lastig navertellen, maar van begin tot het einde raak. Een overrompelende theaterervaring, die met Carola Bärtschiger, Willemijn Zevenhuijzen en Elias De Bruyne de ideale acteurs heeft, want in niets stralen ze uit dát ze acteurs zijn. Hun timing in het ontkennen van spel is perfect.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Gouden Krekel

Gouden Krekel

Meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater:
Guus van der Steen voor zijn rol in De Toverfluit van De Toneelmakerij en Silbersee

Uit het juryrapport: “Van der Steen geeft fantastisch gestalte aan een karakter dat een enorme ontwikkeling doormaakt: de underdog en bad guy blijkt de held. Van zijn eigenaardigheid maakt hij zijn kracht. Van der Steen kleurt fenomenaal mee met zijn personage, heeft een geweldige timing en humor. En ontroert.”

Lees het volledige juryrapport hier.

ACT Award

ACT Award

Jeffrey Meulman

Uit het juryrapport: “Door middel van talkshows en discussieavonden heeft Jeffrey geprobeerd de drempel, voor mensen voor wie het theater een nieuwe ervaring is, te verlagen.  Hij heeft de moed gehad om het traditionele Gala van het Nederlands Theater om te gooien en het opnieuw op te bouwen. Dat heeft ertoe geleid dat het gala voor veel acteurs een must is geworden om bij te zijn. Ondanks beperkte budgetten heeft Jeffrey zich altijd voor 100% ingezet om mensen te overtuigen van het belang van het festival en daarmee het belang van theater. En dat voor een brede doelgroep.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten