5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Alle winnaars VSCD en andere Toneelprijzen

16 september 2019

© Anna van Kooij

Ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival 2019 zijn vandaag de VSCD Toneelprijzen uitgereikt, en tevens de ACT Award, de Regieprijs en de Theaterfotografie Prijs, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Winnaars 2019

Theo d'Or

Theo d'Or

Hannah Hoekstra voor haar rol in ‘People, Places & Things’ van Toneelgroep Oostpool.

Uit het juryrapport: “Hannah Hoekstra speelt een actrice die constant aan het spelen is. Dit doet ze met een perfecte tekstbehandeling en zeer indrukwekkend fysiek spel, steevast knap gedoseerd en de touwtjes altijd in handen. Ze is manipulatief, ontroerend en geestig.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Louis d'Or

Louis d'Or

Ramsey Nasr voor zijn rol in ‘Een klein leven’ van Internationaal Theater Amsterdam.

Uit het juryrapport: “De aftakeling die Ramsey Nasr in ‘Een klein leven’ speelt, is bijzonder aangrijpend en toont een emotionele en fysieke slijtageslag. Hij manoeuvreert zijn personage Jude op schitterende wijze langs de randen van de afgrond en raakt daarbij hart en ziel van het publiek.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Columbina

Columbina

Rosa van Leeuwen voor haar rol in ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf?’ van Dood Paard.

Uit het juryrapport: “Rosa van Leeuwen toont zich in de voorstelling een sterke, trefzekere actrice die zich laat gelden. Ze balanceert op prachtige wijze tussen kracht en kwetsbaarheid. Gesterkt door het eveneens steengoede tegenspel van haar medespelers, wordt haar personage Honey met de minuut complexer.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Arlecchino

Arlecchino

Mark Kraan voor zijn rol in ‘Cinema’ van Toneelgroep Oostpool i.s.m. Het Nationale Theater.

Uit het juryrapport: “In misschien wel het moeilijkste genre om te spelen, komedie, overtuigt Mark Kraan met zijn trefzekere uitvoering waarin hij het tragische en het komische van zijn personage voortdurend perfect in balans houdt. Zijn adaptatie van Sam is vettig, een tikje weird maar vooral hartstochtelijk.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Mime Prijs

Mime Prijs

Davy Pieters voor de voorstelling ‘How to build a Universe’ van Davy Pieters / Theater Rotterdam.

Uit het juryrapport: “Davy Pieters laat in ‘How to build a Universe’ opnieuw zien dat ze een geheel eigen oeuvre aan het ontwikkelen is waarin ze minutieus en intelligent onderzoekt wie de hedendaagse mens is in een door technologie en apocalyptische bedreigingen getekende wereld.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Proscenium Prijs

Proscenium Prijs

Don Duyns en Pieter Kramer voor hun familievoorstellingen.

Uit het juryrapport: “Dit krachtige samenwerkingsverband is een ode aan theatraliteit, gekte en vrolijkheid. Don Duyns en Pieter Kramer zijn de ambassadeurs van dé familie-voorstelling en bewijzen dat theater, met kwaliteit, ambacht en liefde gemaakt, ook leuk mag zijn.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Regieprijs

Regieprijs

Naomi Velissariou voor de voorstelling ‘Permanent Destruction – The SK Concert’ van Stichting Naomi Velissariou, Theater Utrecht, Rudolphi Producties en C-Takt.

Uit het juryrapport: “‘Permanent Destruction – The SK Concert’ verbindt gekte, muzikaliteit met vervreemdende schoonheid. Het concept is strak, helder en wordt tot zijn uiterste consequentie uitgewerkt. De losse ingrediënten stapelen tot een effectieve en dwarse vertelling.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Gouden Krekel

Gouden Krekel

Meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie:
Martin Luther King‘ van Urban Myth, Theater De Krakeling en STIP theaterproducties.

Uit het juryrapport: “Een aangrijpende muziektheatervoorstelling met prachtig spel en muziek die pijnlijk duidelijk maakt dat de strijd van Martin Luther King nog even actueel is. Door de slimme regie worden we van toeschouwers deelnemers in een mars voor gelijke rechten.”

Lees het volledige juryrapport hier.

Gouden Krekel

Gouden Krekel

Meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater:
Jibbe Willems voor zijn libretto voor ‘Jabber’ van Theatergroep Kwatta.

Uit het juryrapport: “Met zijn libretto voor ‘Jabber’ zoekt taalvirtuoos Jibbe Willems de grenzen van ons taalgebied niet alleen op, hij springt er behendig overheen. (…) Het actuele thema van de vluchtelingenproblematiek wordt zo voor iedereen verstaanbaar. Wonderfee!”

Lees het volledige juryrapport hier.

Theaterfotografie Prijs

Theaterfotografie Prijs

Bart Grietens voor de serie ‘Paradijsvertraging’ van Collectief Het Paradijs

Uit het juryrapport: “De blijkbare thematiek van het groene plantje focust op het leven en verbindt elk beeld. (…) Licht en schaduw, als het leven zelf, en dat in een slechts een aantal beelden. Het is rauw, echt, puur en spannend. Je kunt niet anders dan fysiek wakker worden van deze fotoserie.”

Lees het volledige juryrapport hier.

ACT Award

ACT Award

MORES Online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten, televisie- en filmsector.

Uit het juryrapport: “Dit onafhankelijke meldpunt is opgericht door de samenwerking van 29 organisaties en brengt acteurs en musici direct in contact met professionele vertrouwenspersonen. Er is sinds de oprichting veelvuldig gebruik van gemaakt en maakt onderdeel uit van de cultuuromslag in onze sector.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten