5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Casper Faassen ontwerpt nieuwe Theaterfotografie Prijs

24 juli 2024

Vanaf 2019 wordt de Theaterfotografieprijs, tweejaarlijks, tijdens het Gala van het Nederlands Theater uitgereikt, samen met alle belangrijke toneelprijzen waaronder de Louis en Theo d’Or – prijs voor beste mannelijke en vrouwelijke dragende rol. De prijs is een beeldje van kunstenaar en fotograaf Casper Faassen. De uitreiking wordt voorafgegaan door een programma rondom theaterfotografie op zondag 15 september.

Casper Faassen (1975) groeit op in Leiden waar hij, geïnspireerd door de 17e eeuwse meesters uit dezelfde stad, zijn liefde voor tekenen en schilderen ontwikkelt. Gaandeweg verschuift zijn aandacht naar de fotografie, waarbij hij zijn fotowerken als schilderijen benadert door ze op te bouwen uit verschillende transparante lagen waarmee hij een afstand creëert tussen onderwerp en aanschouwer. Een eind laag van craquelé verwijst naar de schilderkunst, zorgt voor contrast tussen schoonheid en schijnbaar verval maar wordt door Faassen met name gebruikt als verwijzing naar de tijd. Schilders en fotografen bevriezen een moment voor de eeuwigheid en hij benadrukt dat gegeven door deze organisch verkregen laag toe te voegen. Het werk van Faassen wordt tentoongesteld op internationale beurzen als AIPAD, PhotoBasel en Photofairs Shanghai. Zijn werk is opgenomen in zowel particuliere als verschillende openbare collecties als het Frans Halsmuseum, Museum de Lakenhal en het Haags Historisch Museum.

Aanmelden en criteria. Tussen 1 maart en 1 mei 2019 kunnen fotografen zich aanmelden voor de prijs. Per fotograaf kunnen er maximaal 3 fotoseries ingediend worden. Een fotoserie bestaat uit minimaal 3 maximaal 10 foto’s. De fotoseries betreffen Nederlandse of Vlaamse theaterproducties die tussen 1mei 2017 en 1 mei 2019 in première zijn gegaan. Voor meer informatie zie Theaterfotografie Prijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten