Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Chokri Ben Chikha opent het festival met bewogen betoog

6 september 2018

Het festival werd geopend door de Vlaamse theatermaker Chokri Ben Chikha die in een bewogen pleidooi de theaterwereld opriep om een leidende rol te grijpen in het maatschappelijke debat. Hij hekelde onder andere het neoliberalisme dat volgens hem ook de kunsten in de greep heeft, maar ziet ook een groter verantwoordelijkheid voor de sector: “Als er zoveel leugen in de samenleving wordt geïnjecteerd, zoals de huidige politieke leiders dat doen, dan kunnen we niet anders dan een tegenmacht organiseren”.

Geïnspireerd door Greenpeace en Pussy Riot was deze Staat vooral een oproep tot activisme: “Tot de verbeelding sprekende acties, dat moeten wij toch ook kunnen? Waarom moet dat alleen van Greenpeace komen? Dat moeten jullie hier in Amsterdam toch ook willen? Amsterdam is een soort Disneyland geworden. Laten jullie dat zomaar gebeuren? Waarom is Amsterdam geen vrijstaat? Jullie moeten dat terugveroveren”. Tot een concreet voorstel kwam het met het idee “om 10% van al onze budgetten in een gezamenlijke pot te steken. Niks ieder voor zich, maar een pot voor ons allen. Met een gezamenlijk doel. We zouden Europese cellen moeten oprichten waarin kunstenaars en onderzoekers uit alle disciplines – ook hackers, wetenschappers, filosofen – artistieke strategieën uitdokteren, die werkelijk impact hebben op de samenleving, waarmee we kunnen inbreken in de realiteit.”

De kunstenaar dreigde zichzelf in brand te steken om de kracht van theater te tonen, maar het gevraagde vuurtje bleef uit.

Lees hier de Staat van het Theater 2018 door Chokri Ben Chikha.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten