5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Lot Vekemans roept mensen met hart voor theater op moed te tonen

7 september 2017

De Staat van het Theater 2017

Elk jaar spreekt een prominent persoon tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival de Staat van het Theater uit. Dit jaar was dat Lot Vekemans, Nederlands meest gespeelde toneelauteur in het buitenland.

Tijdens haar Staat van het Theater riep Lot Vekemans iedereen in de theatersector zich weer te gaan bewegen op eigen voorwaarden, “gedefinieerd door hun eigen nieuwsgierigheid of dadenkracht, door hun eigen denken, hun eigen “zijn”. “Uiteraard heb ik het niet alleen tegen de theatermakers, (mocht dat nog niet duidelijk zijn). Maar tegen iedereen die in het theater werkt. Of die er iets over te zeggen heeft. Of er gewoonweg iets mee heeft. Want de maatschappij is geen abstracte massa. Het is een verzameling van mensen met ieder een eigen individuele invloed. Ik heb het dus ook tegen de theaterprogrammeurs en – directeurs. Ik heb het ook tegen de theaterjournalisten. Tegen de culturele beleidsmakers en uitvoerders; de politici en de ambtenaren. Ik heb het tegen iedereen die theater een warm hart toedraagt. Toon grote moed. Want zonder moed zijn we verloren. Allemaal. Ga op je plek staan. Kies je arena. Blijf op je plek staan. Het is jouw arena. En beïnvloedt vanuit daar de wereld waar je bij kan. Daring greatly. Toon grote moed. Ik beloof u dat u beloond zal worden – op de een of andere manier. Ik beloof u dat het verschil zal maken als u dat doet.”

Lees hier de volledige Staat 2017 van Lot Vekemans.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten