De zaak Shell: nagesprekken op do 2, vr 3 & di 7 sep
19 september 2024
In De zaak Shell wordt de klimaatcrisis uitgeroepen tot een verantwoordelijkheidscrisis. In een serie nagesprekken worden de diverse perspectieven uitgediept. De gesprekken vinden plaats in de zaal aansluitend aan de voorstelling en duren 45 minuten.
do 2 sep | Interview met de president-directeur van Shell Nederland: Marjan van Loon
Afgelopen mei verloor Shell Nederland de rechtszaak die Milieudefensie tegen hen had aangespannen. Een wereldwijd unicum, dat door klimaat-activisten als grote mijlpaal wordt beschouwd. In grote lijn dwingt het vonnis Shell om zich te houden aan de klimaatdoelstellingen die zij zichzelf reeds gesteld hadden in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Echter wijken de meningen over de wijze waarop dit efficiënt moet gebeuren uiteen. Afgelopen juli ging Shell in hoger beroep tegen het vonnis.
Marjan van Loon
Marjan van Loon is sinds 1 januari 2016 president-directeur van Shell Nederland. De in Helmond geboren Van Loon (1965) studeerde Chemical Engineering aan de TU Eindhoven. Direct na haar studie trad ze in 1989 als chemisch technoloog in dienst bij Shell. Sindsdien heeft ze meerdere functies in binnen- en buitenland bekleed. Zo was ze in de periode 1997-2007 werkzaam in Australië en Maleisië. Voor haar aantreden als president-directeur van Shell Nederland was ze Vice President Integrated Gas and LNG (vloeibaar gas). In die functie was ze technisch verantwoordelijk voor onder andere de ontwikkeling van de LNG-activiteiten, waaronder het ontwerp en de ontwikkeling van Floating LNG en LNG als transportbrandstof.
o.l.v. Ruben Maes
Ruben Maes is oprichter van &MAES en is strategisch adviseur voor bestuurders, directies en management van publieke organisaties. Hij wordt betrokken bij positioneringsvraagstukken en bij opdrachten waarbij publieke of private organisaties moeten communiceren met politici, stakeholders en media. Daarnaast is Ruben een veelgevraagd dagvoorzitter en gespreksleider van conferenties, expertmeetings en managementdagen in binnen- en buitenland.
vr 3 sep |Panelgesprek met regisseurs Anoek Nuyens, Rebekka de Wit en klimaatcorrespondent Jelmer Mommers, o.l.v. Pieter Hilhorst
Zowel theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit als journalist Jelmer Mommers onderzochten de krochten van het klimaatdebat en vonden vormen om publiekelijk verslag te doen van hun bevindingen. Wat zijn de eigenschappen, effecten, krachten en frustraties die komen kijken bij de door hen gekozen media? Op welke vlakken verschilt hun onderzoeksstijl en hoe hebben hun processen elkaar juist versterkt? In dit panelgesprek wordt de voorstelling uitgediept door de ogen van (onafhankelijke) vertellers.
Jelmer Mommers
Jelmer Mommers (1987) is sinds 2015 fulltime correspondent Klimaat en Energie. Hij werkte eerder als onderzoeker en webredacteur voor De Groene Amsterdammer, platform Investico en De Gids. Hij studeerde cum laude af bij de masteropleiding journalistiek, won met zijn scriptie de Villamedia scriptieprijs en met zijn voormalige collega’s van Investico de Aanmoedigingsprijs Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ. In 2017 maakte hij wereldnieuws door een oude klimaatfilm van Shell opnieuw te onthullen. In 2019 publiceerde hij de bestseller ‘Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde.’
Pieter Hilhorst
Pieter Hilhorst is publicist, presentator en politicus. Hij was wethouder van Financiën in Amsterdam voor de PvdA (2012-2014). Voor de VARA presenteerde hij De Ombudsman, dat opkwam voor mensen die overhoop liggen met de overheid. Als actie-onderzoeker en consultant adviseert hij overheidsinstanties over dit onderwerp.
di 7 sep | Interview met de directeur van Urgenda: Marjan Minnesma
In gesprek met bestuurskundige, bedrijfskundige, filosoof, jurist én Urgenda-directeur Marjan Minnesma wordt ingegaan op realistische scenarios voor klimaatverbetering. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Daarmee is Minnesma een van de boegbeelden van het streven naar een energie-transitie in Nederland.
“We weten wat er moet gebeuren. Laten we samen aan de slag gaan en anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme.” – Marjan Minnesma
In 2015 spande ze met succes een zaak tegen de Nederlandse staat aan waarin een actiever klimaat en energiebeleid werd geeist. Tegenwoordig voert ze gesprekken met Mark Rutte om mee te denken en concrete oplossingen aan te dragen voor het daadwerkelijk behalen van de klimaatdoelstellingen die hen zijn opgelegd in het vonnis. Er ligt grote slagkracht bij de overheid, maar ook individuen moeten verantwoordelijkheid nemen om het tij te keren.
o.l.v. Bahram Sadeghi
Bahram Sadeghi werkt als freelance regisseur en presentator. Daarnaast schrijft Sadeghi voor verschillende landelijke bladen en organiseert hij debatten.