5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

‘Dit zou ik vaker moeten doen’. Case #2: Ben

11 september 2019

Ben

Waarschijnlijk heel herkenbaar: de kreet ‘dit zouden we vaker moeten doen!’. Ze zijn er natuurlijk ook in het theater: mensen die wel wíllen, maar er niet geraken. Die als ze uit een voorstelling komen, razend enthousiast zijn en zich voornemen vaker te gaan. Wat er dan vervolgens niet van komt. Hoe komt dat? Wat houdt hen tegen? We spoorden vier van hen op en onderwierpen hen aan een vriendelijk kruisverhoor. We nodigden hen ook uit voor een voorstelling naar keuze op het Nederlands Theater Festival, benieuwd naar hun ervaring.

  1. Wie is Ben

Ben woont in onze hoofdstad en werkt als art director voor een van de grootste sportmerken van de wereld. Hij is vader van een driejarige zoon. In zijn vrije tijd gaat hij vaak en graag uit eten, hangt hij met vrienden in de kroeg, gaat hij naar de film of een stukje motorrijden of met het gezin naar buiten toe. Daarnaast wil hij ook sporten – hij klimt – maar dat komt er niet altijd van.

  1. Het troebele verleden

In de theaters vond je Ben als kind niet zo gauw, maar hij ging wel ieder jaar met zijn ouders naar De Parade, het rondreizende theaterfestival dat iedere zomer in de grote steden neerstrijkt. Op de middelbare school zat theater in het verplichte culturele vakkenpakket. Dat moest dus! Ben kan zich nog goed herinneren dat ze op Engelandreis in Shakespeares geboortestad Stratford-Upon-Avon een voorstelling bezochten: het sprookjesachtige A Midsummernight’s Dream. In een redelijk moderne versie en een leuke herinnering. Een stuk taaier was De Kersentuin (Russische melancholie uit het einde van de 19e eeuw) die ze zagen in Den Haag: dat was ‘redelijk zware kost’ voor een puber.

‘Op de middelbare school zat theater in het verplichte culturele vakkenpakket. Dat moest dus!’

  1. Waarom komt het er niet van – de drempels

Het antwoord op die vraag hangt samen met de dingen die Ben wel vaker doet, zoals bioscoopbezoek. Als hij moet kiezen, heeft film namelijk de voorkeur. Daar kent hij ook meer van, weet wat zijn smaak is, welke regisseurs hij wil volgen en houdt hij het aanbod van bij. Zijn vrienden gaan ook niet zo vaak (met één grote uitzondering, maar die heeft er zijn beroep van gemaakt), dus uitgaan met vrienden gaat ook niet richting de schouwburg.

  1. Als je wel gaat, wat is daar dan de reden voor?

Echt vaak is Ben nooit naar het theater geweest, maar op De Parade blijft hij komen. Zo’n festival, dat lukt wel. ‘Het leuke is de andere setting, het feit dat je niet alleen voor de voorstelling komt, maar er de hele dag kunt rondhangen, iets eten, wat drinken, wat hangen.’, zegt Ben. En met zijn zoon, hoe jong die ook is, onderneemt hij ook veel culturele dingen. Dat deden ze al in Amerika, waar het gezin twee jaar woonde. Laatst waren ze naar De Gruffalo in het Vondelpark. Eng, zou je denken, voor een driejarige, maar hij vond het leuk. Dat gaan ze vaker doen als hij wat ouder is.

  1. Waar het wel van komt

Hoewel het theater er niet zo vaak van komt, kun je niet stellen dat Ben weinig culturele dingen doet. Hij gaat naar de film, naar concerten en dancefestivals. Ben: ‘Al moet ik zeggen: sinds ik een kind heb, is dat ook een stuk minder!’

  1. Is het belangrijk voor je? Mis je iets als je niet naar het theater gaat?

Ben: ‘Ik weet niet of ik echt iets mis als ik niet ga; het is meer dat ik het leuk vind om te gaan. Ik werk in de creatieve sector en het is goed om je op verschillende manieren te laten inspireren. Je komt eens uit je comfortzone, je doet iets anders dan je gewend bent. Kunst zorgt dat je horizon verbreed wordt, dat vind ik het leuke eraan. Dat is een verrijking van jezelf en dus vanzelf geen verplichting.’

  1. Het komt er misschien niet vaak genoeg van, maar je bent wel een liefhebber. We nodigen je graag uit voor een voor een voorstelling op het Nederlands Theater Festival, waar de hoogtepunten van het afgelopen seizoen te zien zijn. Is er een voorstelling die je aanspreekt en waar je naartoe zou willen?

Ben: ‘Het lijkt me erg leuk om mijn zoontje mee te nemen naar het theater, de voorstelling In de kelder staat een huis lijkt me een toffe optie. Hij houdt erg van shows met poppen of dieren, dus denk dat dit een goede keuze is.’

Vond het erg leuk en Oskar vond het spannend en grappig. Leuk thema over fantasie en je eigen wereld maken van kleine dingetjes. Grappig hoe ze met een relatief kleine set, met wat deurtjes en vakjes, een show maken die je echt pakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten