5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Drie nieuwe nominaties BNG Bank Theaterprijs

6 juni 2024

De jury heeft drie nieuwe voorstellingen genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2018:
·       WE GAAN HET HEBBEN OVER HAAR – Dorothy Blokland & Yahmani Blackman
·       HATTA & DE KOM – Sir Duke/Orkater/Theater Na de Dam/Theater Bellevue
·       BIJ JOU BEGIN IK – Charli Chung/Frascati Producties

Eerder dit seizoen werden al genomineerd:
·       ZOETSTOF – De Vlieg
·       REGINA REX – Florian Myjer/Frascati Producties/De Warme Winkel
·       CLUB CLUB GEWALT 5.0 PUNK – Club Gewalt
·       HET LIJDEN VAN DE JONGE WERTHER – Eline Arbo/Toneelschuur Producties

Begin juli worden de laatste nominaties voor deze prijs bekend gemaakt. De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival op donderdag 6 september in Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam).

Sinds twee jaar is er voorafgegaan aan de opening een speciaal programma rondom alle genomineerden voor de prijs, georganiseerd door de jury van de BNG Bank Theaterprijs.

Nieuwe naam: BNG Bank Theaterprijs
Het BNG Cultuurfonds geeft de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs een nieuwe naam, de BNG Bank Theaterprijs. Deze naam ligt meer in lijn met de andere prijzen voor jong talent van het Cultuurfonds, zoals de BNG Bank Literatuurprijs, BNG Bank Circusprijs en BNG Bank Dansprijs.

De opzet van de prijs blijft hetzelfde. Deze prijs, ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar, is met een bedrag van 45.000 euro de grootste theaterprijs van Nederland. De winnaar kan met het bedrag de winnende voorstelling hernemen voor een tournee langs Nederlandse theaters en/of het investeren in een nieuwe productie.

Sinds 2014 is het Nederlands Theater Festival de samenwerkingspartner van het BNG Cultuurfonds voor deze prijs. De samenwerking is verlengd tot en met 2019.

Het BNG Cultuurfonds kiest voor een actieve aanpak van het stimuleren van jong talent. De BNG Bank Theaterprijs wil graag fungeren als springplank voor de meest veelbelovende theatermakers die op deze manier binnen het Nederlands Theater Festival extra aandacht krijgen. Alle theatermakers tot 35 jaar die met een voorstelling op tournee zijn in Nederland kunnen bij verrassing voor de prijs worden genomineerd.

Winnaars van de BNG Bank Theaterprijs zijn: Nineties Productions (2017), Eva Line de Boer (2016), BOG. (2015), Schwalbe (2014), Sadettin Kırmızıyüz (2013), Joeri Dubbe (2012), Ilay den Boer (2011), Sanja Mitrovic (2010), Leen Braspenning (2009), Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse (2008), Laura van Dolron (2007) en Keren Levi (2006).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten