5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Eerste nominaties Toneelprijzen bekend

24 juli 2024

Woensdag 16 maart maakte juryvoorzitter Ferry Mingelen namens de Nederlandse Toneeljury de eerste nominaties voor de VSCD Toneelprijzen bekend in het AVROTROS-radioprogramma Opium op 4.
Hans Kesting werd samen met Joris Smit genomineerd voor de Louis d’Or, prijs voor beste mannelijke hoofdrol.  Tjitske Reidinga, Chris Nietvelt en Wine Dierickx zijn genomineerd voor de Theo d’Or, prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Voor de beste bijdragende rollen zijn Mark Rietman en Risto Kübar genomineerd voor de Arlecchino en Sylvia Poorta en Anna Raadsveld voor de Colombina. In juni volgt nog een tweede nominatie-ronde. De VSCD Toneelprijzen worden uitgereikt op 11 september 2016 tijdens het Gala van het Nederlands Theater ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Genomineerd voor de Louis d’Or (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol)
Hans Kesting voor zijn rol in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam
De Jury: “Kesting voegt zich vrijwel onzichtbaar in de krokodillenvijver van de macht. Eenmaal aanwezig is hij niets ontziend en genadeloos in vraatzucht naar een allesverslindende alleenheerschappij. Hij lapt niet alleen de heersende moraal van het Engelse hof aan zijn laars, maar ook alle regels van de voorstelling.”

Joris Smit voor zijn rol in De Revisor van het Nationale Toneel
De Jury: De gladde en uiterst energieke vertolking van Smits theatermaker die zich voor revisor laat aanzien, in de nauwkeurige mix van verwarring, opportunisme en over-de-top spel, maakt deze professionele sollicitatie naar een nominatie “onontkoombaar”.”

Genomineerd voor de Theo d’Or (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol)
Tjitske Reidinga voor haar rol in Sophie van DeLaMar Producties
De Jury: “Haar op het lijf geschreven neemt Reidinga een heel leven, van jong meisje tot oude vrouw, meeslepend en evenwichtig voor haar rekening. Alles gesitueerd vanuit één slaapkamer en zonder nadrukkelijk doel voor haar personage, zet Reidinga een gebalanceerde antiheld neer die haar publiek een leven lang vasthoudt”

Chris Nietvelt voor haar rol in Glazen Speelgoed van Toneelgroep Amsterdam
De Jury: Nietvelt is prachtig in haar rol van liefdevolle en tegelijk wanhopige alleenstaande moeder die haar kroost verstikt onder een deken van (vaak) goede bedoelingen. En terwijl ze reddert en ratelt zie je haar plannetjes een voor een in rook opgaan – en ze weet het. Hartbrekend.”

Wine Dierickx voor haar rol in Helpdesk van Wunderbaum
De Jury: Dierickx is een fascinerend fenomeen in deze (bijna) solovoorstelling als Karen, een vrouw die in futuristische setting het leven van anderen op bestelling eenvoudiger maakt. Wat het uiteindelijk met haar personage doet? Geweldig om te zien hoe ze razendsnel schakelt, tussen talloze rollen als coole adviseur – en zichzelf, Karen.”

Genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol)
Mark Rietman voor zijn rol in De Revisor van het Nationale Toneel
De Jury:In Gogols origineel komt hij niet voor, maar Rietman zet hier een personage neer dat je niet snel vergeet: grappig, vastberaden en ontroerend is zijn Osman, vluchteling die zich op allerlei manieren in zijn gastland misbruikt ziet, maar goed van overleven weet.”

Risto Kübar voor zijn rol in Dit zijn de namen van NTGent
De Jury: Als nieuwkomer verrast Kübar. Aangrijpend en ontroerend weet hij de smart, angst, onzekerheid en het jong zijn te verbeelden als opgejaagd wild in zijn rol als De Jongen in Dit zijn de namen.”

Genomineerd voor de Colombina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol)
Sylvia Poorta voor haar rol in Van Waveren van Ro Theater
De Jury: En opnieuw weet Poorta van haar rol een autonoom kunstwerkje te maken. Perfect fysiek ingepast in doldraaiende machinerie van de familie van Waveren. Elk moment juist in timing/aansluiting en tegenkleur.”

Anna Raadsveld voor haar rol in Solness van het Nationale Toneel
De Jury: Raadsveld speelt de jonge Hilde met een kinderlijke maar tegelijk berekenende gretigheid. Haar Hilde is ongrijpbaar.”

De VSCD Toneelprijzen, de Theo d’Or, Louis d’Or, Colombina en Arlecchino, zijn een eerbetoon aan de acteurs en actrices die op de podia van VSCD Theaters en Schouwburgen optreden.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten