7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
Cart
Search

Eerste winnaars Zilveren Krekels 2016 bekend

4 maart 2024

De Krekeljury heeft de winnaars van de eerste Zilveren Krekels bekend gemaakt!  Op 11 september worden de uiteindelijke winnaars van de Gouden Krekel bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, waar alle belangrijke Toneelprijzen worden uitgereikt waaronder de Louis en Theo d’Or. De Krekels zijn de Jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) voor de meest indrukwekkende podiumprestatie en productie van het seizoen. 

 Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie:
Toen wij uit Rotterdam vertrokken van MAAS theater en dans
De jury:  “Toen wij uit Rotterdam vertrokken is meer dan een fraaie locatievoorstelling met indrukwekkende logistiek, politiek spel en aardse dans. Regisseur Floris van Delft vertelt een belangrijk, actueel verhaal, waarin hij de confronterende vluchtelingenproblematiek slinks verbindt met moderne ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Community-theater, in de ware geest van het woord: interfererend met en uitstijgend boven het leven van alledag.”

Bezoek voor Beer (4+) van Het Laagland
De jury: “Lennart Monaster maakt met Bezoek voor Beer een uitstekend regiedebuut en zet met Het Laagland een prachtig gelaagde voorstelling neer. Een heerlijke muzikale komedie, voor kleuters en zeker ook ouder, die meer is dan alleen maar leuk. Onder het slapstickverhaal over Beer die weigert bezoek te ontvangen, schuilt een diepere laag over moeite met sociaal gedrag, de angst om onaardig gevonden te worden en de (zeer actuele) schrik voor het onbekende.”

en Falling Dreams (10+) van Het Filiaal
De jury: “Een razend knap gemaakte voorstelling die het ongrijpbare (val)moment voordat je in slaap soest, probeert te vangen en tegelijkertijd te ontrafelen. In live gemaakte videobeelden komen wonderlijke miniatuurwerelden uitvergroot tot leven en spelen acteurs met filmisch gezichtsbedrog. Alsof je in een droom belandt en tegelijkertijd van een afstand bekijkt hoe die vreemde droomlogica tot stand komt. Bijna jammer om wakker te worden.

Zilveren Krekel meest indrukwekkende podiumprestatie
Sanne Danz ontvangt een Zilveren Krekel voor haar decorontwerp van Alice (8+) door MAAS theater en dans.
De jury:Het telkens van uitzicht verspringende, geometrische decor van Danz speelt met het schier onmogelijke gegeven dat Alice van lengte verandert. Danz jongleert secuur met doorkijkjes, gezichtsbedrog en perspectief. Als in een kijkdoos zuigt het bedwelmende decor de toeschouwer de voorstelling in, mee op avontuur met Alice.” 

De prijsuitreiking
Tijdens het Nederlands Theater Festival en TF Jong ( 1 – 11 september 2016) worden de genomineerde voorstellingen, indien mogelijk, gepresenteerd in Jeugdtheater de Krakeling en diverse wijktheaters van Amsterdam. Het festival wordt afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater waar onder meer de Gouden Krekels 2016 voor worden uitgereikt. Op zondag 11 september ontvangen de genomineerden hun Zilveren Krekel in Jeugdtheater De Krakeling.

De VSCD Jeugdtheaterjury 2016
Arjen Berendse, voorzitter(directeur Theater Aan de Slinger), Raoul Boer (directeur Rabotheater Hengelo), Annette Embrechts (Theater- en dansrecensent), Gonny Gaakeer (actrice), Anoek Jentjens (Educatie & Publiciteit SSBU), Hillechien Steenbruggen (Programmering & marketing Schouwburg Het Park), Colette van Wees (Programmering Jeugdtheater de Krakeling).

Lees hier het JURYRAPPORT

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten