5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

ERIK VOS PRIJS 2023 VOOR STEEF DE JONG

9 september 2023

Photo: Nichon Glerum

Vanmiddag heeft regisseur en theatermaker Steef de Jong de Erik Vos Prijs 2023 ontvangen in Theater Bellevue tijdens het Nederlands Theater Festival. Steef is een maker/regisseur met een eigenzinnige signatuur op het gebied van acteren en net zozeer op het gebied van vormgeving; een bijzondere combinatie van talenten die zijn werk optilt naar een hoog niveau. 

In het decor van Steefs voorstelling ‘De Dappere Soldaat’  (Toneelschuur Producties) – geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury voor de Officiële Juryselectie – ontving Steef de onderscheiding. Daarna gingen de twee theaterkunstenaars Erik Vos en Steef de Jong met elkaar in gesprek.

OVER DE ERIK VOS PRIJS
De Erik Vos Prijs is een tweejaarlijkse prijs voor regisseurs in het Nederlandse Theater. Eerdere winnaars waren onder anderen: Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, Sarah Moeremans, Laura van Dolron en Floris van Delft. De huidige jury wordt gevormd door Nicky van Rossum (Theater Orpheus Apeldoorn), Joanne Mensert (De Nieuwe Vorst Tilburg), Anneke Jansen (Spot Groningen), Joost de Kleine (Het Nationale Theater, Den Haag) en Tom Helmer (Theater Bellevue, Amsterdam).

Quote uit het Juryrapport:
“In 2014 begon Steef de Jong aan zijn missie om Operette weer tot leven te brengen. In ‘Groots en meeslepend wil ik leven’ bekende hij het theaterpubliek zijn liefde voor de 19e eeuw, Keizerin Sisi en vooral Operette: ooit een afgezworen theatergenre in Nederland, daarna bijna vergeten. Steef keerde het tij met karton. Kartonnen kostuums, rekwisieten en panelen die als levensgrote, ingenieuze flapjesboeken en pop-up-decors van vorm en afbeelding konden veranderen. Zo omringde hij zich als eenling in de vlakke vloer-zaal toch met de charme van wisselende decors en machinerieën uit het 19e eeuwse theater.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten