5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Gijs de Lange (65) overleden

13 juni 2024

Foto: ANP

In zijn woonplaats Amsterdam is acteur en regisseur Gijs de Lange op 25 mei j.l. overleden. De Lange was lange tijd verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, waar hij speelde in de voorstellingen van Gerardjan Rijnders en zich ontwikkelde als regisseur. Na zijn vertrek bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde hij een buitengewoon brede variëteit aan producties, onder meer bij Orkater, Beumer & Drost, de Nationale Reisopera en diverse vrije producties.

Gijs de Lange, geboren in 1956, ging in Rotterdam naar het gymnasium en daarna naar de toneelschool in Maastricht. Vanaf 1979 speelt hij bij Zuidelijk Toneel Globe onder Gerardjan Rijnders, in producties als Troilus en Cressida, Hofscènes en Wolfson, de talenstudent.

Vanaf 1984 gaat hij regisseren (oa de afstudeervoorstelling van Hans Kesting) en in 1987 gaat hij met Rijnders mee naar Toneelgroep Amsterdam (het huidige Internationaal Theater Amsterdam), waar hij de openingsvoorstelling Waarom… daarom regisseert, met de drie directeuren als spelers.

In Amsterdam speelt hij in Rijnders’ grote voorstellingen als Mein Kampf, Ballet en Een soort Hades en regisseert hij lichter repertoire als Terrence McNally’s Masterclass, Alan Ayckbourns Verre vrienden en Momenten van geluk en William Somerset Maughams Een ideale vrouw. Actrice Marieke Heebink wint voor haar hoofdrol in deze laatste voorstelling de Theo d’Or.

Vanaf 2001 gaat De Lange verder als freelance theatermaker en regisseert meerdere muziektheaterproducties van Orkater, waaronder Conijn van Olland, Kamp Holland en De gouden eeuw. Dat combineert hij met regies in andere genres als toneel (onder meer bij Het Toneel Speelt, De Appel en Het Toneelschap Beumer & Drost), musical (onder meer M-Lab, PIT Producties en MORE Theatre Producties) en opera (onder meer de Nationale Reisopera). Ook veel cabaretiers werken met hem samen, waaronder Droog Brood, Henry van Loon, Remko Vrijdag en Martine Sandifort. De laatste producties onder regie van De Lange zijn Showponies 1 en 2 en Snowponies van Alex Klaasen.

Bij Stichting Special Arts zette De Lange zich in voor spelers met een beperking. De Lange gaf ook regelmatig les bij de Toneelacademie in Maastricht en de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Bij het televisiepubliek is De Lange vooral bekend van zijn rollen in Het Klokhuis (‘Vieze Kok’ Alberdingk Thijm, tv-chef Ben Kokkelman en historische personages in de Welkom in de Geschiedenis-reeks). Hij speelde ook rollen in tv-series als Gooische vrouwen en Oogappels.

Bron: Theaterkrant.nl

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten