5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Jezebel en Oorlog en Vrede genomineerd voor BNG Bank Theaterprijs

24 juli 2024

Fotografie: Lonneke van der Palen (Oorlog en Vrede) , Bas de Brouwer (Jezebel)

Jezebel van Cherish Menzo en Oorlog en Vrede van Florian Myjer en Kim Karssen zijn genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs en dingen mee naar de prijs in 2021. Zij maken hiermee kans op de geldprijs van € 45.000 waarmee de winnende productie hernomen kan worden voor een tournee langs Nederlandse theaters. De makers kunnen er ook voor kiezen om het prijzengeld te investeren in een nieuwe productie. Er wordt getracht om de producties te tonen tijdens het Nederlands Theater Festival in 2020. De bekendmaking van de winnaars en de uitreiking van de prijs wordt een jaar uitgesteld tot de editie van 2021.

Nieuws over de BNG Bank Theaterprijs 2020
Veel geplande producties konden afgelopen seizoen niet gemaakt of getoond worden. Daarom nomineert de jury dit jaar verder geen voorstellingen. In plaats daarvan roept de jury van de BNG Bank Theaterprijs jonge makers op om een concept in te dienen voor een voorstelling op maat van de anderhalvemetersamenleving. Met deze open-call wil de BNG Bank Theaterprijs jong talent in deze moeilijke tijden steunen. De plannen moeten passen binnen de coronaregels en uitgevoerd kunnen worden in 2020-2021. De uitreiking van deze drie stimuleringsprijzen ter waarde van elk € 15.000,-  vindt plaats tijdens het Nederlands Theater Festival dat plaatsvindt van 3 t/m 13 september 2020. De reeds genomineerde producties Jezebel en Oorlog en Vrede dingen mee naar de BNG Bank Theaterprijs in 2021. Meer informatie over de ‘open call’.

Over de genomineerde producties uit het juryrapport:

Jezebel – Cherish Menzo in coproductie met Frascati Producties
‘Met Jezebel beweegt Cherish Menzo ergens tussen dans en performance. Ze neemt ons mee op een vertraagde en gedeconstrueerde videoclip met een video vixen centre stage. Met minimale middelen weet zij krachtig de iconografie van deze overgeseksualiseerde vrouw theatraal te maken. De vixen die Menzo “creëert” evolueert en spreekt tot de verbeelding, ook bij het publiek dat wellicht niet thuis is in deze wereld. De jury is onder de indruk van de keuzes die Menzo maakt in het tonen van haar hoofdpersonage. Tegen de verwachtingen in kiest Menzo voor de verstilling. Startend met stilering, wordt het tempo opgepakt en het personage letterlijk en figuurlijk opgeblazen. Met Jezebel weet Menzo op originele wijze het icoon van de zwarte vrouw in hiphop cultuur van een nieuw perspectief te voorzien.’

Oorlog en Vrede – Frascati Producties / Florian Myjer & Kim Karssen
‘Theatermakers Kim Karssen en Florian Myjer stellen zichzelf voor de schijnbaar onmogelijke opdracht om het gehele meesterwerk van Tolstoj op de planken te brengen en komen verrassend goed uit de strijd. Ze weten de sfeer van het boek op een originele manier te vertalen in een ingenieus en verbeeldingsvol decor en aanstekelijk spel. De performers verweven moeiteloos anekdotes over hun eigen leven door het originele verhaal. Op deze manier verbinden deze makers het eeuwenoude Russische verhaal met 21e-eeuwse, westerse millennial problematiek. Er is ruimte voor grote epische verhalen en meeslepende emoties, maar ook voor zelfspot en kritische reflectie op hun eigen leven. Een heerlijk aanstekelijke voorstelling van twee ijzersterke performers.’

De BNG Bank Theaterprijs jury 2020 bestaat uit: Miel van Teijlingen (voorzitter), Lieke Hillebrand, Marc Maris, Milone Reigman, Jolanda Spoel en Jolie Vreeburg.

BNG Bank Theaterprijs
De BNG Bank Theaterprijs is in het leven geroepen ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar, en is met een bedrag van €45.000 de grootste theaterprijs van Nederland. In 2019 werd de prijs uitgereikt aan Karlijn Kistemaker voor haar productie Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 & 9).
De BNG Bank Theaterprijs wil graag fungeren als springplank voor de meest veelbelovende theatermakers die op deze manier binnen het Nederlands Theater Festival extra aandacht krijgen. Alle theatermakers tot 35 jaar die met een voorstelling op tournee zijn in Nederland kunnen bij verrassing voor de prijs worden genomineerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten