Ferry Mingelen (voorzitter): “Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.”

De Nederlandse Toneeljury selecteerde de elf beste toneelvoorstellingen van het moment, de Officiële Juryselectie van het festival! Ook nomineerde zij diverse acteurs voor de belangrijkste Toneelprijzen van Nederland, die uitgereikt worden op het Gala van het Nederlands Theater.

Voorafgaand aan het officiële openingsprogramma van het Nederlands Theater Festival in de Stadsschouwburg wordt in De Balie de BNG Bank Theaterprijs uitgereikt.

De VSCD mimejury reikt de VSCD mimeprijs uit aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen.

De WijkJury bezoekt elk seizoen vele voorstellingen. Ze kiest daaruit haar favoriet. Deze voorstelling wordt opgenomen in het programma van het Nederlands Theater Festival.

De jury van de Theaterfotografie Prijs nomineert maximaal zes serie’s theaterfoto’s die kans maken op de Theaterfotografie Prijs.

De Jeugdtheaterjury heeft de beste jeugdtheatervoorstellingen van afgelopen seizoen en een aantal acteurs beloond met een Zilveren Krekel. Zij maken kans op de Gouden Krekel voor de allerbeste voorstelling en acteur die uitgereikt wordt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

Kinderen uit heel Nederland hebben het afgelopen seizoen gestemd op hun favoriete voorstelling. De kinderjury kiest uit de vijf favorieten de uiteindelijke winnaar die de Zapp Theaterprijs 2018 krijgt.