© Anna van Kooij

Ferry Mingelen

de Nederlandse Toneeljury

Ik heb natuurlijk meer verstand van politiek. Was niet voor niks vanaf 1984 politiek commentator onder andere bij Nieuwsuur en momenteel bij de talkshow Pauw. Het verzoek om voorzitter van de Nederlandse Toneeljury te worden verraste mij daarom nogal. Heel eervol, maar was ik wel deskundig genoeg? Ik ga regelmatig naar toneel, maar dan heb je er nog geen verstand van.

Dat was juist een voordeel, verzekerde Jeffrey Meulman mij, de directeur van het Nederlands Theater Festival. In de jury zitten al zeven vakmensen. Inbreng van een buitenstaander, namens de gewone toneel liefhebber, is een mooie aanvulling. En dat ik een beetje bekend ben is mooi meegenomen, dat helpt om aandacht te krijgen. Dat trok me over de streep.

Ik hou van toneel, als het goed is geeft het zoveel meer dan tv of film: echte mensen, emotie, nieuwe ideeën. Daar kunnen politici ook wat van leren. Als het goed is…. Als jury lid zie ik nu veel voorstellingen, sommige fantastisch, andere minder en enkele zonde van mijn tijd. Waardoor wordt dat bepaald? Smaak, inzicht. Het mooie is dat andere jury leden ( en recensenten niet te vergeten ) daar soms hele andere ideeën over hebben. Al een paar keer meegemaakt dat ik iets mooi vond, maar het vervolgens werd afgekraakt, en omgekeerd.

Dat belooft wat voor de juryvergaderingen waar we de nominaties gaan bespreken. We willen allemaal meer mensen naar het toneel trekken, jonge mensen ook. Dat vraagt nieuwe vormen om actuele thema’s te behandelen, met video, muziek, reuring op de planken, kortom theater! Maar toneel mag ook traditioneel zijn, goed gemaakt voor een breed publiek.

Liefde voor toneel en vakmanschap, dat verbindt ons. Dus streven we naar een mooie brede selectie. Dat is mijn inzet als juryvoorzitter. Of het lukt, moet nog blijken, want ik heb tenslotte meer verstand van politiek.