Officiële juryselectie

De beste voorstellingen van dit moment volgens de Nederlandse Toneeljury! 
Kaartverkoop start 6 juli.

Print

Conversations (at the end of the world)

Het Zuidelijk Toneel / Kris Verdonck

de Nederlandse Toneeljury:

“Op filosofische en speelse wijze beschrijft Conversations (at the end of the world) een universum waarin alles samenkomt, en de oneindigheid wordt verbeeld. Dankzij de spannende samenwerking tussen Het Zuidelijk Toneel en Kris Verdonck is ...”

Oedipus

Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:

“Regisseur Robert Icke maakt met deze Oedipus een Griekse tragedie die de moderne tijd vormgeeft. Door enkele subtiele verschuivingen in het plot gaat het stuk over waarheidsbevinding, wat het actueel maakt zonder dat het opdringerig ...”

PARA

KVS, David Van Reybrouck

de Nederlandse Toneeljury:

“"Wederom een onovertroffen samenwerking tussen David Van Reybrouck en Bruno Vanden Broecke. Een indrukwekkende, onwaarschijnlijk goede voorstelling waarin via een mislukte Belgische VN-missie het verhaal wordt verteld van een mislukte missie van de mensheid om ...”

Salam

NNT / Guy & Roni / Asko|Schönberg

de Nederlandse Toneeljury:

“Het is een geniale vondst om het oerbegin van twee geloven terug te brengen tot een broedertwist. Deze ruzie is de basis van grote, actuele globale twisten. En nu van een wervelende, grootse voorstelling die ...”

The Nation

Het Nationale Theater

de Nederlandse Toneeljury:

“Een waar theaterevenement dat iedereen moet zien omdat het relevant is. Regisseur en schrijver Eric de Vroedt creëerde een vorm waar in zes afzonderlijke afleveringen, met zes uiteenlopende genres, één verhaal wordt verteld. Een vorm ...”

Daar gaan we weer (White male privilege)

Theater Rotterdam / Wunderbaum

de Nederlandse Toneeljury:

“Een intelligent en mooi gespeeld stuk, met een geweldig goede, nieuw geschreven tekst die de bevoorrechte positie van witte mensen, hun naïviteit en vaak onbedoelde racisme pijnlijk blootlegt. De energie waarmee de spelers onderling zonder ...”

Platina

Abke Haring / Toneelhuis / Zuidpool

de Nederlandse Toneeljury:

“Platina laat je in drie kwartier alles van het leven zien. Een indringende voorstelling waarin Haring op nauwkeurige wijze het leed tussen twee mensen blootlegt. Dusdanig verbeeld dat het zowel voor publiek als de spelers ...”

Revolutionary Road

Theater Rotterdam / Toneelschuur Producties

de Nederlandse Toneeljury:

“Een herontdekking van het repertoiretoneel is deze Revolutionary Road. Jacob Derwig maakte een geniale bewerking van dit relatiedrama waarbij hij precies die verhaallijnen eruit licht die ertoe doen. Een intrigerend, aangrijpend stuk, fris en helder ...”

The Bright Side of Life

Theater Utrecht / New Dutch Connections

de Nederlandse Toneeljury:

“Indrukwekkend hoe een betrokkene zo’n enorm drama licht kan brengen zonder de ernst aan te tasten. Daardoor wordt het behapbaar voor een groot publiek. Kenmerkend voor Bright Richards zijn deze belangrijke, scherpe en persoonlijke verhalen. Mooi ...”

UR

Urland / Theater Rotterdam

de Nederlandse Toneeljury:

“UR was een van de spannendste voorstellingen die dit seizoen in de kleine zaal te zien waren. UR gaat terug naar het begin van theater, bevraagt wat theater eigenlijk is en of het nog wel ...”

Kogelvis

Toneelgroep Oostpool / Introdans / Het Gelders Orkest / Musis & Stadstheater Arnhem

de Nederlandse Toneeljury:

“Alle ingrediënten die nodig zijn voor een indringend spektakel zijn op slimme en betekenisvolle wijze samengevoegd. Met bovendien de mooiste moordscène in theater ooit. Een combinatie van dans, spel, tekst en muziek neemt je mee ...”