Programma
& Tickets
2 t/m 12 september 2021 — Amsterdam
NTF
Jong
Search

BNG Bank Theaterprijs | Anne Faber Stipendium

Vanwege de corona-epidemie werden veel premières afgelast en besloot de jury van de BNG Bank Theaterprijs geen voorstellingen meer te nomineren voor de prijs van 2020. Er werd een oproep geplaatst voor jonge theatermakers: iedereen kon een concept indienen voor een voorstelling op maat van de 1,5 meter samenleving. En er werd besloten om in plaats van één bedrag van € 45.000 uit te keren aan één winnaar, drie stimuleringsprijzen ter waarde van € 15.000 elk uit te reiken aan drie winnaars.

Op 4 september om 15.00 uur pitchen de zeven genomineerden voor deze nieuwe stimuleringsprijs hun plan. Ook laten theatermakers Ariah Lester en Louis Janssens via een persoonlijk statement verschillende stemmen uit het veld horen. Daar het veld van en voor jonge makers niet alleen beheerst wordt door jonge theatermakers, zal ook Linda Kokke, zakelijk leider en ontvanger van het Anne Faber Stipendium 2019 een statement verzorgen.

‘Laat deze crisis alstublieft geen race uitlokken tussen organisaties en kunstenaars om als eerste weer optimaal operatief te zijn. Laat ons proberen om met zoveel mogelijk mensen, stap voor stap, door de bottleneck te gaan. We mogen ons niet tegen elkaar laten opzetten. In deze tijden is het organiseren van een wedstrijd wel het laatste wat je moet doen.’ Louis Janssen in de Theaterkrant

‘What do we need as young makers? Who has access to resourcefulness, and who headlines what the construct of resourcefulness is like? Are institutions committed to listen to the artists, to make a shift, to create inclusion, or is it just contextual bullshit / opportunistic discourses, in response to the pressures that the actual socio-political-financial landscape exercises over them? Are we building together a future or everyone just wants to get their piece of the steak?’ Is this really our idea of “we are doing the best we can?” Ariah Lester

‘Wanneer je binnen de huidige subsidiesystematiek méér tijd en geld vrijmaakt voor denk- en ontwikkelruimte van artistiek onderzoek in plaats van enkel voor productie en uitvoering, kunnen ook de jonge freelance ‘mogelijkmakers’ (denk: zakelijk leiders, creatief producenten) in die fase al veel intensiever meedenken en -werken. Hiermee creëer je juist een gezonde voedingsbodem voor realistische, uitvoerbare (productie)plannen en waarborg je meteen ook een stukje zakelijke (talent)ontwikkeling.’  Linda Kokke

Aan de hand van deze verschillende statements bespreekt moderator Dionne Verwey met de zeven genomineerden waar zij behoefte aan hebben en wat zij nodig hebben. De middag wordt besloten met de feestelijke uitreiking van de drie stimuleringsprijzen van de BNG Bank Theaterprijs en de uitreiking van het Anne Faber Stipendium 2020.

BNG Bank Theaterprijs 2020
In normale tijden is de BNG Bank Theaterprijs één bedrag van 45.000 euro voor een jonge maker, gekozen door een jury. Dit seizoen is alles anders. Daarom deed de jury dit jaar een oproep om een concept in te dienen voor een voorstelling op maat van de ‘anderhalvemetersamenleving’.

Anne Faber Stipendium
Het Anne Faber Stipendium, een initiatief van Het Huis Utrecht, ondersteunt talentvolle startende zakelijk leiders binnen de podiumkunsten in het doorontwikkelen van hun visie, kennis en leiderschap. Het stipendium wordt vanaf 2018 jaarlijks aan één kandidaat uitgereikt en bedraagt een toelage ter waarde van € 15.000 voor scholing, coaching, netwerkvorming en een kleine bijdrage in het levensonderhoud.

 

Jezebel

JEZEBEL is een dansvoorstelling geïnspireerd door de ‘Video Vixens’, de uitdagende modellen in de hiphopclips eind jaren ’90 op MTV. De Vixens dansten schaars gekleed op door mannen gedomineerde muziek. Toch was hun invloed groot: het waren vaak de Vixens die de populariteit van de artiest bepaalden. Ze waren hypersensueel, maar ook sterk en onafhankelijk.

Oorlog en vrede

Tolstojs meesterwerk Oorlog en Vrede als wapen tegen de spruitjesmentaliteit. Een gids voor het moderne leven.

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!