Programma
& Tickets
1 t/m 11 september 2022 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

The Need for Legacy lezing

Na de succesvolle eerste samenwerking die een schilderij opleverde van theaterpionier Rufus Collins zal dit jaar een feestelijke onthulling plaatsvinden van het tweede schilderij. Dit jaar wordt het schilderij gemaakt door Iris Kensmil. De onthulling van de inhoud wordt omlijst door een tori van Maarten van Hinte. Tijdens dit programma zal hij ons vertellen dieper ingaan op de inhoud van het schilderij.

Deze viering van een nog te onthullen schilderij en de lezing verzorgd door Maarten van Hinte is een samenwerking tussen The Need for Legacy, ITA Academy en het Nederlands Theater Festival. De afgelopen jaren heeft deze samenwerking geleid tot verdiepende bijdragen aan Het Nederlands Theater Festival. Tijdens deze programma’s wordt aandacht besteed aan vergeten geschiedenissen van en over makers van kleur en de gaten in ons geheugen. Voor deze lezing duikt Maarten van Hinte  (RIGHTABOUTNOW INC.) de archieven in en haalt een deel van deze theatergeschiedenis weer naar boven.

 

 

NITE symposium

Tijdens de corona-crisis bouwde NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni) het NITE hotel: een digitaal theater. Ook andere kunstinstellingen en gezelschappen zochten naar alternatieve presentatiemogelijkheden of nieuwe vormen om toch publiek met kunst in aanraking te laten komen.  

De dag van de academie en het jeugdtheater

Dé dag voor kunstvakstudenten om het jeugdtheaterlandschap van Nederland te leren kennen.

NTF: De Talkshow

Een ode aan het theater.

Masterclass recensie schrijven

Hein Janssen is ‘editor at large’ en jarenlang theaterredacteur van de Volkskrant. Niemand beter om het vak van te leren. Sinds een paar jaar geeft Hein Janssen deze masterclass met veel plezier en succes tijdens het Nederlands Theater Festival. Het is geschikt voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de kunst van het recenseren. Of gewoonweg wil leren zijn of haar gedachten en meningen helder op papier te krijgen.

Na een introductie met tips & tricks van Hein Janssen bezoek je met de groep de voorstelling De Gliphoeve van Orkater in Internationaal Theater Amsterdam. Dan krijg je een paar dagen de tijd om een recensie te schrijven en in te leveren. Op donderdag 9 september komt de groep weer bij elkaar voor feedback van Hein Janssen en om de recensies  gezamenlijk te bespreken.

Programma:
zaterdag 4 september
18:00-19:00 voorbespreking in de Pleinfoyer, ITA
20:30-22:00 De Gliphoeve, ITA
donderdag 9 sept
17:00 – 18:30 bespreking van de recensies, Pleinfoyer ITA

Zie de mannen vallen

Inleiding

Slotavond NTF

Wegens corona is het officiële Gala van het Nederlands Theater uitgesteld tot nader order. De traditionele slotavond van het Nederlands Theater Festival is dan ook géén gala. Maar natuurlijk luiden we ook dit jaar het festival feestelijk uit. Zo worden deze avond de nominaties voor de Toneelprijzen bekendgemaakt en worden de Podiumkids Prijs en de Regieprijs 2020 uitgereikt, evenals de ACT Award. Dus ook al noemen we het ‘Dit jaar geen Gala’, in regie van Charli Chung wordt het in ieder geval een memorabele avond.

NTF TV: Can’t go on, must go on

Eindspel van Samuel Beckett, in regie van Erik Whien, is een jaar voordat Corona de wereld stillegde gemaakt, maar lijkt een haast voorspellende boodschap te vertellen. Of is het misschien wel gewoon zo dat elke tijd zijn eigen eindtijd in zich draagt? Het stokje werd overgenomen door een aantal studenten die nu studeren aan de toneelacademie in Maastricht. Zij werkten aan scènes uit Eindspel en kwamen zo op een eigen versie. In hun eigen kamers. Tijdens corona.

In dit uur gaan twee generaties acteurs onder leiding van Hadassah de Boer met elkaar in gesprek over toneelspelen. Hoe kijken acteurs die al een lange loopbaan hebben naar toneelspelen, ten opzichte van de acteur aan het begin van hun carrière? Wat Beckett betekent in deze tijd?

Met: Hans Croiset, regisseur Erik Whien en studenten van de performance- en acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht (o.l.v. Bert Luppes).

NTF-TV: Wat nu?

Vanmiddag was de live presentatie van het septembernummer van vakblad Theatermaker. Dertien denkers en doeners uit het veld is de vraag gesteld: wat nu?

De coronacrisis, de subsidieadviezen van Raad voor Cultuur en Fonds Podiumkunsten, de Black Lives Matter protesten en de discussies over machtsmisbruik en fair practice tekenen het theaterveld anno 2020. Hun bijdragen vormen een superdiverse staalkaart van thema’s en ideeën: concrete ideeën over schouwburgen en gezelschappen en publiek en scherpe reflecties over thema’s als zorg, macht, nutsdenken en inclusie.

Hadassah de Boer spreekt met theatermaker Gable Roelofsen en auteur Persis Bekkering over zorg en zelfzorg in de culturele sector naar aanleiding van hun artikelen in Theatermaker tijdens NTF-TV om 17:00 in de Koninklijke Foyer in Internationaal Theater Amsterdam.

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!