Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

LATE NIGHT BAR

Van 1 t/m 10 september toveren Amsterdam Fringe Festival en Nederlands Theaterfestival (NTF) iedere avond het sfeervolle Klein Bellevue om in een spannende Late Night Bar. We beginnen telkens met een verzameling korte acts en bijzondere performances, waarvoor je een kaartje à € 5,- kan kopen.

Van tevoren maken we de acts niet bekend, dus laat je door ons meenemen en verrassen! Vanaf 23:30 is de toegang gratis en hebben we fijne dj’s staan, die jouw beste dansmoves naar boven zullen halen.

Zin in een feestelijke en verrassende NTF after? Om nog even na te kletsen, Fringe en NTF makers te ontmoeten of te dansen tot in de late uurtjes?

We zien je graag bij de Late Night Bar!

Amsterdam Fringe Festival is de zus van Nederlands Theater Festival. Beide festivals vallen onder Stichting de Theaterdagen en vinden jaarlijks plaats vanaf de eerste donderdag in september.

 

DE TALKSHOW

NTF TALKSHOW

Vind je het leuk en interessant om dieper op de voorstellingen in te gaan? Kom dan tijdens het Nederlands Theater Festival naar de live NTF TALKSHOW.

Dionne Verwey en Jennifer Muntslag gaan om de beurt voorafgaand aan de voorstellingen in ITA in gesprek met de makers van de voorstellingen die in het festival te zien zijn: o.a. regisseurs, schrijvers en vormgevers. Daarnaast trakteren opkomende theatermakers die in het Amsterdam Fringe Festival spelen het aanwezige publiek op live acts en performances.

Donderdag 1 september t/m zaterdag 10 september, om 19:30 uur in de Salon van ITA. Voorafgaand aan de voorstellingen in ITA. Gratis toegankelijk.

Te gast bij de NTF Talkshow

Do 1 sept
Judith Wendel, dramaturgie Unseen
Pieter Perry, Fringemaker

Vr 2 sept
Miranda Prein, Maatschappij Discordia
Koen van der Heijden, maker Performance Collectief ROTOR
Rick Busscher, maker Performance Collectief ROTOR
Sophie Stravens, Fringemaker

Za 3 sept
Erik Whien, regie Slachthuis Vijf
Erik de Boer, Fringemaker

Zo 4 sept
Kyra Mol, regie-assistent Slachthuis Vijf
Joseph Kearney, Fringemaker
Martijn van Nunen, techniek Salomonsoordeel
Iris Rodenburg, techniek Trojan Wars

Ma 5 sept
Olivier Diepenhorst, regie Lichter dan ik
Romée Mulder, kostuums Lichter dan ik
Myrthe Groot, kostuums Lichter dan ik
Geoffrey van der Ven, Fringemaker
Twee leden van de Wijkjury

Di 6 sept
Dido Michielsen, schrijver boek Lichter dan ik
Fadi Hindash, Fringemaker
Bram Anneveldt, techniek De Meester en Margarita
Guido van den Hof, techniek De Meester en Margarita

Wo 7 sept
Wilko Sterke, geluidsontwerp Girls & Boys
Daria Bukvić, regie Girls & Boys
Michiel Westbeek, Fringemaker
Brecht Hermans, recensent
Eva van der Weerd, recensent

Do 8 sept
Marloes van der Hoek, scenografie Girls & Boys
Jan-Derk van den Berg, historicus
Pieter Perry, Fringemaker

Vr 9 sept
Sander Janssens, recensent
Christopher van Duijn, Fringemaker
Eryn, Kinderraad van de Krakeling

Za 10 sept
Aus Greidanus
Raffi Feghali, Fringemaker

The Need for Legacy lezing

Na de succesvolle eerste samenwerking die een schilderij opleverde van theaterpionier Rufus Collins zal dit jaar een feestelijke onthulling plaatsvinden van het tweede schilderij. Dit jaar wordt het schilderij gemaakt door Iris Kensmil. De onthulling van de inhoud wordt omlijst door een tori van Maarten van Hinte. Tijdens dit programma zal hij ons vertellen dieper ingaan op de inhoud van het schilderij.

Deze viering van een nog te onthullen schilderij en de lezing verzorgd door Maarten van Hinte is een samenwerking tussen The Need for Legacy, ITA Academy en het Nederlands Theater Festival. De afgelopen jaren heeft deze samenwerking geleid tot verdiepende bijdragen aan Het Nederlands Theater Festival. Tijdens deze programma’s wordt aandacht besteed aan vergeten geschiedenissen van en over makers van kleur en de gaten in ons geheugen. Voor deze lezing duikt Maarten van Hinte  (RIGHTABOUTNOW INC.) de archieven in en haalt een deel van deze theatergeschiedenis weer naar boven.

Lees ook Doe-theater in portrettengalerij op Theaterkrant.nl

NITE symposium

Tijdens de corona-crisis bouwde NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni) het NITE hotel: een digitaal theater. Ook andere kunstinstellingen en gezelschappen zochten naar alternatieve presentatiemogelijkheden of nieuwe vormen om toch publiek met kunst in aanraking te laten komen.  

NTF: De Talkshow

Een ode aan het theater.

Masterclass recensie schrijven

Hein Janssen is ‘editor at large’ en jarenlang theaterredacteur van de Volkskrant. Niemand beter om het vak van te leren. Sinds een paar jaar geeft Hein Janssen deze masterclass met veel plezier en succes tijdens het Nederlands Theater Festival. Het is geschikt voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de kunst van het recenseren. Of gewoonweg wil leren zijn of haar gedachten en meningen helder op papier te krijgen.

Na een introductie met tips & tricks van Hein Janssen bezoek je met de groep de voorstelling De Gliphoeve van Orkater in Internationaal Theater Amsterdam. Dan krijg je een paar dagen de tijd om een recensie te schrijven en in te leveren. Op donderdag 9 september komt de groep weer bij elkaar voor feedback van Hein Janssen en om de recensies  gezamenlijk te bespreken.

Programma:
zaterdag 4 september
18:00-19:00 voorbespreking in de Pleinfoyer, ITA
20:30-22:00 De Gliphoeve, ITA
donderdag 9 sept
17:00 – 18:30 bespreking van de recensies, Pleinfoyer ITA

Zie de mannen vallen

Inleiding

Slotavond NTF

Wegens corona is het officiële Gala van het Nederlands Theater uitgesteld tot nader order. De traditionele slotavond van het Nederlands Theater Festival is dan ook géén gala. Maar natuurlijk luiden we ook dit jaar het festival feestelijk uit. Zo worden deze avond de nominaties voor de Toneelprijzen bekendgemaakt en worden de Podiumkids Prijs en de Regieprijs 2020 uitgereikt, evenals de ACT Award. Dus ook al noemen we het ‘Dit jaar geen Gala’, in regie van Charli Chung wordt het in ieder geval een memorabele avond.

NTF TV: Can’t go on, must go on

Eindspel van Samuel Beckett, in regie van Erik Whien, is een jaar voordat Corona de wereld stillegde gemaakt, maar lijkt een haast voorspellende boodschap te vertellen. Of is het misschien wel gewoon zo dat elke tijd zijn eigen eindtijd in zich draagt? Het stokje werd overgenomen door een aantal studenten die nu studeren aan de toneelacademie in Maastricht. Zij werkten aan scènes uit Eindspel en kwamen zo op een eigen versie. In hun eigen kamers. Tijdens corona.

In dit uur gaan twee generaties acteurs onder leiding van Hadassah de Boer met elkaar in gesprek over toneelspelen. Hoe kijken acteurs die al een lange loopbaan hebben naar toneelspelen, ten opzichte van de acteur aan het begin van hun carrière? Wat Beckett betekent in deze tijd?

Met: Hans Croiset, regisseur Erik Whien en studenten van de performance- en acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht (o.l.v. Bert Luppes).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten