Nieuws
1 t/m 11 september 2022 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Online terugkijken NTF-pro programma

Donderdag 2 september vond NTF-pro plaats; de professionals-dag van het Nederlands Theater Festival. Met een programma barstensvol informatie en inspiratie openden we deze editie van het festival. In samenwerking met NITE – NNT / Club Guy & Roni zijn de verschillende opgenomen en vanaf nu tot en met het einde van het festival (12 sept) te zien op het NITE-hotel platform.

Kijk snel op https://www.nitehotel.nl/tf/media voor het complete programma.

ACT Workshop Week

In Engeland organiseert The Actors Studio (de Engelse Acteursbelangenvereniging) in The Actors Centre het hele jaar door lessen en verdiepende programma’s voor acteurs.

Omdat in Nederland zoiets eigenlijk niet bestaat, maar er wel behoefte aan is, wil ACT Acteursbelangen daar verandering in brengen. Tijdens het Nederlands Theater Festival en in samenwerking met het festival biedt ACT met de ACT Workshop Week een week lang workshops en masterclasses aan: een boost voor de verdieping van ons geliefde vak.

Een aantal makers geven ook workshops (Let’s Work Sessies). Waarna we later de voorstelling van deze maker gaan bezoeken, zoals ‘De zaak Shell’ van Anoek Nuyens.

Voor wie?
ACT -leden.
Elke deelnemer kan een ‘eigen’ pakket samenstellen.
Bij een aantal Masterclasses of trainingen kan de samenstelling van de groep een rol spelen, maar hier zal niet op geselecteerd worden. Vooralsnog is het een kwestie van vol=vol.
Voor sommige workshops kan het een plus zijn om juist ook andere disciplines uit het werkveld erbij te betrekken, denk bijvoorbeeld aan de ‘Intimacy on Set’ werksessie waarbij ook regisseurs uitgenodigd worden.

Aanbod
Duitse en Engelse taalcoaching
Movement therapy
Schrijven en Spelen
Stagefighting
Acteren voor de camera
Intimacy on Set
Musical & Auditietraining
Improvisatie

Voor het volledige programma kijk op: ACT Acteursbelangenvereniging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NITE symposium

Tijdens de corona-crisis bouwde NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni) het NITE hotel: een digitaal theater. Ook andere kunstinstellingen en gezelschappen zochten naar alternatieve presentatiemogelijkheden of nieuwe vormen om toch publiek met kunst in aanraking te laten komen.  

De dag van de academie en het jeugdtheater

Dé dag voor kunstvakstudenten om het jeugdtheaterlandschap van Nederland te leren kennen.

Voorbij zweverigheid: theater en spiritualiteit

Na een jaar zonder het fysieke en rituele samenzijn met publiek misten we de haast spirituele ervaring die theater is. Hoewel ‘spirituele ervaring’ nog voorzichtig moet worden uitgesproken, want laten we vooral niet zweverig worden. Toch kunnen we niet meer om de voorstellingen heen die zich vrijelijk bewegen op het grensvlak van performance, ceremonie, ritueel en meditatie. Tijd voor een concreet gesprek: waar hebben we het eigenlijk over als we over spiritualiteit praten?

De Thuiskomst: live hoorspel estafette

Kunnen we in tijden van crisis creatief verbonden blijven? Is het mogelijk om met meerdere mensen aan één theatertekst te schrijven? De Tekstsmederij ging het experiment aan! Maar liefst zeven interessante taalkunstenaars creëerden met elkaar een nieuwe tekst. Een unieke estafette die tijdens het Nederlands Theater Festival haar climax bereikt!

De schrijvers werd gevraagd alle schrijfwetten los te laten en vaste patronen te doorbreken om in totale vrijheid te kunnen reageren op elkaars werk. Welk resultaat dat uiteindelijk oplevert? Een nieuwe tekst over ‘thuiskomen’. Of het dé theatertekst van het seizoen wordt? Zou kunnen! Het gaat uiteindelijk om het proces.

Op vrijdag 3 september brengt regisseur Timothy de Gilde de tekst op de vloer in de vorm van een live hoorspel. Het publiek krijgt een koptelefoon aangereikt om op intieme wijze onderdeel te worden van een bijzonder mozaïek dat gekoppeld is aan een, hoe dan ook, memorabele tijd.

Old text, new narrative

Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam presenteren een nieuw laboratorium voor vakgenoten, studenten en internationale gasten, waar de staat van het repertoire onder de loep genomen wordt. Een onderzoek naar het belang van behouden, vernieuwen en verbreden van repertoire in de podiumkunsten van vandaag.

Showcase Amsterdam Fringe Festival

Als onderdeel van NTF PRO vindt op vrijdag 3 september van 11 tot 13 uur de Fringe Showcase plaats, waarin korte pitches van Fringe-voorstellingen voorbijkomen. In hoog tempo serveren nieuwe makers voorproefjes van hun voorstellingen; een kennismaking met het aanbod en een lekkere warming up voor het Amsterdam Fringe Festival.

NTF PRO dagpas

Aanvankelijk wilden NTF PRO geheel in het teken stellen van Theater en Wetenschap. Maar al gauw merkten we dat dat geen recht zou doen aan de manier waarop het theater inmiddels verweven is met vele andere sectoren en grensgebieden.

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!