Programma
& Tickets
2 t/m 12 september 2021 — Amsterdam
Online
programma
Search

DE CULTUURSECTOR IN GESPREK MET DE POLITIEK

De cultuursector bevindt zich in een beslissende periode. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor deze sector. Ook is dit het moment waarop de besluiten vallen over de nieuwe vierjarige cultuurperiode. Kunsten ’92, N.A.P.K., Platform Aanvang! en het Nederlands Theater Festival sloegen de handen ineen en organiseerden een gesprek met de politiek.

Onder leiding van Hans Smit en Rehana Ganga gingen op 7 september j.l. theaterwerkers in gesprek met cultuurwoordvoerders uit de Tweede Kamer: Salima Belhaj (D66), Zohair El Yassini (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Niels van den Berge (GroenLinks) en Peter Kwint (SP).

Genoeg stof om het over te hebben. welke keuzes moeten we nu maken om op de langere termijn een vitale culturele en creatieve sector te borgen? Wat is het belang van een sterke makerscultuur? Wat is hun visie voor de toekomst? Hoe zorgen we, door middel van het herstelplan van de Taskforce, dat de culturele sector de crisis overleeft? En hoe blijven we het gesprek op zo’n manier met elkaar voeren dat politici en de culturele sector elkaar serieus nemen en begrijpen?

 

Slotavond NTF

Wegens corona is het officiële Gala van het Nederlands Theater uitgesteld tot nader order. De traditionele slotavond van het Nederlands Theater Festival is dan ook géén gala. Maar natuurlijk luiden we ook dit jaar het festival feestelijk uit. Zo worden deze avond de nominaties voor de Toneelprijzen bekendgemaakt en worden de Podiumkids Prijs en de Regieprijs 2020 uitgereikt, evenals de ACT Award. Dus ook al noemen we het ‘Dit jaar geen Gala’, in regie van Charli Chung wordt het in ieder geval een memorabele avond.

NTF TV: Can’t go on, must go on

Eindspel van Samuel Beckett, in regie van Erik Whien, is een jaar voordat Corona de wereld stillegde gemaakt, maar lijkt een haast voorspellende boodschap te vertellen. Of is het misschien wel gewoon zo dat elke tijd zijn eigen eindtijd in zich draagt? Het stokje werd overgenomen door een aantal studenten die nu studeren aan de toneelacademie in Maastricht. Zij werkten aan scènes uit Eindspel en kwamen zo op een eigen versie. In hun eigen kamers. Tijdens corona.

In dit uur gaan twee generaties acteurs onder leiding van Hadassah de Boer met elkaar in gesprek over toneelspelen. Hoe kijken acteurs die al een lange loopbaan hebben naar toneelspelen, ten opzichte van de acteur aan het begin van hun carrière? Wat Beckett betekent in deze tijd?

Met: Hans Croiset, regisseur Erik Whien en studenten van de performance- en acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht (o.l.v. Bert Luppes).

NTF-TV: Wat nu?

Vanmiddag was de live presentatie van het septembernummer van vakblad Theatermaker. Dertien denkers en doeners uit het veld is de vraag gesteld: wat nu?

De coronacrisis, de subsidieadviezen van Raad voor Cultuur en Fonds Podiumkunsten, de Black Lives Matter protesten en de discussies over machtsmisbruik en fair practice tekenen het theaterveld anno 2020. Hun bijdragen vormen een superdiverse staalkaart van thema’s en ideeën: concrete ideeën over schouwburgen en gezelschappen en publiek en scherpe reflecties over thema’s als zorg, macht, nutsdenken en inclusie.

Hadassah de Boer spreekt met theatermaker Gable Roelofsen en auteur Persis Bekkering over zorg en zelfzorg in de culturele sector naar aanleiding van hun artikelen in Theatermaker tijdens NTF-TV om 17:00 in de Koninklijke Foyer in Internationaal Theater Amsterdam.

NTF-TV: ACT!

Hoe is het acteurs vergaan sinds 15 maart? En wat zijn de plannen voor de toekomst?

Actrices Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter zijn de voorzitter en bestuurslid van acteursbelangenvereniging ACT. In dit uur praten zij over de gevolgen van de Corona maatregelen van het kabinet voor het acteursvak. Hoe gaan acteurs hiermee om? Wat is het belang van een gezonde culturele sector voor onze economie?

Ook blikken zij vooruit op de aankomende workshopweek met veel internationale gastdocenten.

Verder willen ze het hebben over de onvermijdelijke onderwerpen als institutioneel racisme en machtsmisbruik op de werkvloer. En vooral hoe ACT hier iets aan wil veranderen.

NTF-TV: De Criticitafel

In de live(stream)-editie van de (bijna-)maandelijke theaterpodcast De Criticitafel bespreken theaterrecensenten Herien Wensink (de Volkskrant), Simon van den Berg (Het Parool, Theaterkrant, Theatermaker), Sander Janssens (NRC, Theaterkrant) en presentator Hans Smit (Het Parool) voorstellingen die op het festival te zien zijn of te zien hadden moeten zijn, het opvallende theaternieuws van dat moment en wat er verder nog ter tafel komt.

 

NTF-TV: Taste the Fringe

Ken je ons brutale zusje al? Fringe neemt voor één avond de talkshow over. Amsterdam Fringe Festival is het showcasefestival voor onbekend en ongetemd theatertalent. Elf dagen lang theater, dans, performance en experiment in bijna 30 kleine theaters en onverwachte plekken door heel Amsterdam. Verwacht in deze talkshow sneak peeks van het programma en Q&A’s met de eigenzinnige makers.

De Vleddie & Dildo Kwiz

De twee theaterbesties Justus van Dillen & Xander van Vledder maken en hosten live via Instagram een dolgedraaide pubquiz met een kunstzinnige twist! Ontstaan tijdens de lockdown en nu zo populair dat we niet Meer kunnen stoppen.

Hou je van kwizzen, puzzelen, googlen en een gezonde dosis adrenaline? Kwiz dan mee met deze speciale editie van De Vleddie & Dildo Kwiz tijdens het Nederlands Theater Festival; livegestreamd vanaf het grote toneel van de Rabozaal in Internationaal Theater Amsterdam!

Vorm een fanatiek team, meld je aan via onze befaamde Kwizmobiel, zorg voor genoeg drank en versnaperingen en kwiz je gek!

Stuur een  appje naar de Kwizmobiel 06-14706702 met je teamnaam en de namen van alle teamleden (2 tot max 5 deelnemers per team). Je ontvangt van ons een bevestiging en de spelregels. De spelregels en uitleg staan uiteraard ook op onze website www.vleddieendildokwiz.nl. De Vleddie & Dildo Kwiz is live te volgen op Instagram @justusvandillen.

 

 

NTF-TV: The Need for Legacy

Een inkijk in de legacy van zwarte theatermakers in Nederland. Deze colleges zijn bedoeld als een eerste kennismaking met een onderbelicht deel van de Nederlandse theatergeschiedenis. In vier presentaties besteedt schrijver/regisseur Maarten van Hinte aandacht aan een aantal makers en pioniers uit die geschiedenis. De vier avonden vormen samen een geheel. Zo behandelt Van Hinte ‘activisme’, ‘multidisciplinariteit’, ‘verbreding van de canon in het onderwijs’ en ‘de invloed van de straat en low culture’, verhalen waarin respectievelijk Rufus Collins, Felix de Rooij, Alida Neslo en Marjorie Boston centraal staan.

De afgelopen jaren besteedde het Nederlands Theater Festival ruim aandacht aan diversiteit. Uit programma’s door o.a. Lara staal, Quincy Gario, Maarten van Hinte en Marjorie Boston ontstond een samenkomst van jonge makers en spelers van alle kleuren onder de titel The Need for Legacy.  De gelijknamige stichting die onlangs is opgericht gaat fungeren als platform en community om behoeftes te inventariseren, verhalen te delen en gesprekken te voeren over een meer diverse en inclusieve theaterwereld, gekoppeld aan de gezamenlijke bestudering van vergeten geschiedenissen.

RIGHTABOUTNOW INC. opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte is voortgekomen uit Made in da Shade, het theater gezelschap dat in 1992 urban theater in Nederland introduceerde. Zij waren ook de oprichters van het MC theater, het legendarische Amsterdamse podium en productiehuis waar urban theater, muziek en clubcultuur samenkwamen.

 

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!