Programma
& Tickets
2 t/m 12 september 2021 — Amsterdam
NTF
Jong
Search

NTF TV: Can’t go on, must go on

Eindspel van Samuel Beckett, in regie van Erik Whien, is een jaar voordat Corona de wereld stillegde gemaakt, maar lijkt een haast voorspellende boodschap te vertellen. Of is het misschien wel gewoon zo dat elke tijd zijn eigen eindtijd in zich draagt? Het stokje werd overgenomen door een aantal studenten die nu studeren aan de toneelacademie in Maastricht. Zij werkten aan scènes uit Eindspel en kwamen zo op een eigen versie. In hun eigen kamers. Tijdens corona.

In dit uur gaan twee generaties acteurs onder leiding van Hadassah de Boer met elkaar in gesprek over toneelspelen. Hoe kijken acteurs die al een lange loopbaan hebben naar toneelspelen, ten opzichte van de acteur aan het begin van hun carrière? Wat Beckett betekent in deze tijd?

Met: Hans Croiset, regisseur Erik Whien en studenten van de performance- en acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht (o.l.v. Bert Luppes).

Angels in America

New York, jaren ’80. We volgen meer dan twintig personages, wiens liefdes en levens elkaar kruisen. Dit Pulitzer Prize-winnende stuk gaat over een strijdvaardige generatie die in de jaren ‘80 opstaat tegen ultraconservatieve krachten en vocht voor vrije liefde.

Immens

Een overdonderend muzikaal hersenspinsel.

Volgens de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Alle wat voor waarheid werd aangenomen, wierp hij omver. Misschien wel zijn bekendste uitspraak – God is dood – heeft tot op de dag van vandaag een grote weerslag op ons leven. Maar hoeveel waarheid kan een mens verdragen? Regisseur Casper Vandeputte en acteur/muzikant Vincent van der Valk raakten gefascineerd door Nietzsches gedachtengoed en het gevaar dat in zijn ideeën schuilt. Want in al zijn gekheid en radicaliteit is Nietzsche op een bepaalde manier ook de filosoof van alle waanzin die we nu zien, tot en met politici als Donald Trump.

Orestes in Mosul / the-making-of

Met Orestes in Mosul maakte Milo Rau misschien wel één van zijn belangrijkste producties, bejubeld in de internationale pers. Voor deze bewerking van de oud-Griekse Oresteia – een tragedie over een niet-eindigende reeks moorden uit wraak,  trok regisseur Milo Rau naar de frontlijn van de slepende oorlog Irak. Hoe eindig je een keten van geweld? 

Weg met Eddy Bellegueule

Eline Arbo, winnares van de BNG Bank Theaterprijs 2018, maakte een theatrale en muzikale bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule ; het schokkende levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe wereld. Verteld zonder franje en met veel droge humor. Naar de bestseller van de Franse auteur Louis Édouard, die ooit Eddy Bellegueule heette.

Dagboek van een leeg bed

“Ik vertrek vanuit mijn eigen levensverhaal, dat begon in Bagdad en mij naar België bracht. Maar ik maak geen documentaire over mijn leven en geef geen commentaar op politieke situaties. Ik maak een reis door de metaforen van de Arabische taal die mijn moedertaal is.” – Mokhallad Rasem 

تدور احداث المسرحية حول شخص يكتب الذكريات،الأحلام،الخيال.

Dear Winnie

Negen actrices/zangeressen vertellen in deze bejubelde voorstelling het verhaal van de omstreden ‘moeder van de anti-Apartheid’, Winnie Mandela.

Othello

Voorafgaand aan de vertoning op groot scherm van de registratie organiseert Het Nationale Theater in samenwerking met NTF een inleidend programma met gasten en live muziek.

Na een inleidend college van Mitchell Esajas van The Black Archives, praten Jolanda Spoel, Jenny Mijnhijmer en Esther Duysker met elkaar onder leiding van Stephanie Afrifa in een panelgesprek over de laatste veranderingen in de cultuurwereld op het gebied van inclusie. Wat gaat er goed, wat niet, hoe moeten we verder. Componist Wilko Sterke vertelt het achtergrondverhaal van Nina Simones ‘Strange Fruit’, hoe zijn versie voor Othello tot stand is gekomen en hij voert het live uit.

Stephanie Afrifa | Kunst en cultuur curator, schrijver, presentator
Esther Duysker | Scenarist, toneelschrijver en hoorspelschrijver, bewerkte Othello
Mitchell Esajas | Antropoloog, curator en sociaal ondernemer medeoprichter van The Black Archives, een nieuw archief rondom zwart erfgoed.
Jenny Mijnhijmer | Secretaris theater Fonds Podiumkunsten
Jolanda Spoel | Regisseur en hoofd podium en programmering van het Maaspodium

Shakespeares zwarte generaal in een wereld waarin alleen witte mensen recht hebben op succes.

Beleef Othello op groot scherm in de grote zaal van Internationaal Theater Amsterdam. In 2018 regisseerde Daria Bukvić deze confronterende bewerking van Othello, een tragedie over wraak en jaloezie met in de hoofdrol een zwarte man. Bukvić’ Othello werd beloond met enthousiaste recensies, nominaties en uitverkochte zalen. Voorafgaande aan de vertoning is er een live voorprogramma met de makers over de achtergronden van de voorstelling en de geschiedenis van de beeldvorming van de zwarte man in de witte wereld.

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!