Elisabeth gets her way
De nieuwe solo van en door Jan Martens is een gedanst portret van de Poolse Elisabeth Chojnacka (1939 – 2017), een uitzonderlijk getalenteerde en gepassioneerde muzikante die midden 20e eeuw medeverantwoordelijk was voor de revival van klavecimbelmuziek.
Terwijl in 1968 de Parijse studentenrevolte oude idealen op de helling zette, maakte Chojnacka kennis met avant-garde componisten zoals François-Bernard Mâche en begon ze – naast de eeuwenoude stukken die steeds op haar repertoire bleven staan – ook de weinige hedendaagse werken voor klavecimbel op regelmatigere basis te spelen. Mede door haar talent en doorzettingsvermogen waren er in de jaren zeventig en tachtig een resem componisten (Ligeti, Xenakis, Ferrari, Berio, Halffter, etc.) die nieuw werk schreven voor het klavecimbel, vaak aan Chojnacka opgedragen.
L’Europe Noire: Some girls want to go to Europe
L’Europe noire’ is een poëtisch reisverslag doorheen zwart Europa. In opdracht van het festival EUROPALIA TRAINS & TRACKS, volgde Slam-poet en muzikante Lisette Ma Neza het boek ‘Afropean’ van Johny Pitts als reisgids en vooronderzoek voor een nieuwe voorstelling.
Sartre & de Beauvoir
Het eind van het begin van het einde (8+)
Treed binnen in de wondere wereld van Jetse Batelaan, winnaar van de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië. Even origineel als grappig rekt hij de grenzen van de fantasie op en maakt hij de verwachtingen bewust niet waar. Batelaan zweert ook heel graag samen met zijn jonge publiek. Deze voorstelling in z’n achteruit is een “waanzinnige theaterervaring”.
Coloured Swan 3: Harriet’s reMix
“We liggen op de grond, neergedrukt door het gewicht van onze geschiedenis en we vragen ons af waarom we niet kunnen ademen. ‘De aanfluiting van de aarde’ zijn we genoemd… Hier zijn we altijd geweest en we zullen niet snel vertrekken. Onze melanine duidt het verhaal aan dat we hebben uitgebeiteld.” Vier jonge kunstenaars op het kruispunt van West-Europa en Sub-Sahara Afrika.
Through the Grapevine
Performers Alexander Vantournhout en Axel Guérin tonen hun lichamen ontdaan van elke franje. Ze zijn getraind, maar niet perfect. Gaandeweg botsen hun atletische lichamen op fysieke grenzen en ontdekken ze de sterktes en zwaktes van hun eigen lichaam. Als virtuoze acrobaten spelen ze met proportie en fysieke kracht. De performers zoeken met inspanning en concentratie samen naar evenwicht. Ze dagen elkaar uit en helpen elkaar, ze leiden afwisselend de dans. Zonder daarbij de humor te schuwen! Een acrobatische ode aan de vriendschap tussen twee dansers.
De binnenkamer van Binta (9+)
Voor het Belgische jeugdtheatergezelschap Laika is de wereld is één groot oord van ontdekking. Laika maakt voorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen die hun kinderlijk gevoel voor verwondering nog niet zijn verloren. Ook Laika vindt de wereld verrassend en niet vanzelfsprekend. Onder de vleugels van Laika maakt de jonge theatermaakster Aminata Demba De binnenkamer van Binta. Inspiratie putte ze uit gesprekken met kinderen en volwassenen die tijdelijk of langdurig van hun ouders zijn gescheiden, en met deskundigen die instaan voor de opvang in kindertehuizen. Een bitterzoete voorstelling over kinderen die hun ouders moeten missen.
Het dier, het dier en het beestje (8+)
Een ongewone musical over een dromerig meisje dat naar een speciale school moet. “Grappig, absurd en wonderschoon.”, schreef het Brabants Dagblad. Een bijzonder verhaal waarin alle personages gespeeld worden door dieren.
Mia Kermis
Een voorstelling vol verbeeldingskracht over een vondeling die op zoek gaat naar haar verleden.