7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
Cart
Search

Kitty Courbois (79) overleden

2 oktober 2023

Afgelopen zaterdag (11 maart) is actrice Kitty Courbois na een kort ziekbed overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Courbois speelde in tal van toneelstukken, films en televisieseries. In 1980 won zij een Colombina, prijs voor beste vrouwelijke bijrol, voor haar rol van Mouton in Nekrasso van Toneelgroep Baal. Sinds de oprichting in 1987 was Courbois verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Ze is 79 jaar geworden.

Kitty Courbois – in 1937 geboren als Catharina Anna Petronella Antonia Courbois – studeerde in 1960 af aan de toneelschool in Arnhem, waarna ze debuteerde bij de Nederlandse Comedie in De getatoueerde roos van Tennessee Williams. Haar rol in die productie leverde haar meteen een nominatie voor een Colombina, de prijs voor beste vrouwelijke bijrol van het theaterseizoen, op. Courbois bleef elf jaar aan de Nederlandse Comedie verbonden. Vanaf 1971 speelde ze onder meer bij het Amsterdams Toneel, Zuidelijk Toneel Globe en Toneelgroep Baal.

Toneelgroep Amsterdam
Sinds de oprichting in 1987 tot aan haar overlijden was Courbois verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Ze speelde bij TA in ruim vijftig producties, waaronder Medea (1989), Naar Damascus (1898), Hedda Gabler (2006), Zomertrilogie (2010), Phaedra (2010) en Na de zondeval (2012). Haar meest recente rol bij het gezelschap was in Kings of War (2016) van Ivo van Hove. In een persverklaring noemt Van Hove haar ‘een onvergetelijke grande dame van het Nederlandse toneel’. Volgens hem was Courbois een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf. ‘Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen het theater, televisie, radio en film te balanceren.’

Courbois-parel
In 2010 werd ter ere van haar vijftigjarig jubileum bij het Nederlandse toneel de Courbois-parel in het leven geroepen. Met deze doorgeefprijs wordt een actrice geëerd die gedurende een jarenlange carrière zowel op de theaterplanken, als in de film- en televisiewereld een onuitwisbare indruk heeft gemaakt bij een groot publiek. Courbois had de parel drie jaar in haar bezit, totdat ze hem in 2013 doorgaf aan haar TA-collega Halina Reijn. In 2010 ontving ze bovendien het ereteken van verdienste van de stad Amsterdam als blijk van waardering voor haar werk en de bijdrage die ze leverde aan de Amsterdamse theater- en Nederlandse film- en televisiewereld.

Film en televisie
Courbois heeft buiten haar werk op het toneel veel voor film en televisie gewerkt. Haar filmdebuut maakte ze in 1963, met de korte film Helden in een schommelstoel van regisseur Frans Weisz. Later was Courbois onder meer te zien in de films Het Debuut (1977), Leedvermaak (1989) en Hartenstraat (2014). Haar meest recente filmrol was in de De held (2016) van regisseur Menno Meyjes, naar het gelijknamige boek van Jessica Durlacher. Ook speelde ze door de jaren in diverse televisieseries, zoals Baantjer en Gooische Vrouwen.

In 2012 maakte het Theater Instituut Nederland een website over het leven en werk van Courbois, aan de hand van (jeugd)foto’s, videofragmenten en anekdotes van vakgenoten.

[Bron: Theaterkrant.nl]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten