Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

NEDERLANDS THEATER FESTIVAL 2020 GAAT DOOR IN AANGEPASTE VORM.

28 maart 2023

Het Nederlands Theater Festival 2020 gaat crossmediaal! Van 3 tot en met 13 september zal het festival met een selectie van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen zowel online als live te volgen en te bezoeken zijn met een aangepast programma tengevolge van de regelgeving rond het Corona-virus. Zo is het aantal producties dat getoond kan worden dit jaar minder groot dan voorgaande jaren en wordt Het Gala van het Nederlands Theater uitgesteld. Toch zullen zo’n 15 producties in een alternatieve 1,5 meter opstelling ‘gewoon’ in de zaal te zien zijn. Eind juni wordt de Officiële Juryselectie – de beste voorstellingen volgens de Nederlands Toneeljury – bekendgemaakt waarna de kaartverkoop start.

Aangepast programma
Het programma van het Nederlands Theater Festival zal dit jaar anders zijn dan normaal, maar niet minder bijzonder. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de programmering, maar we verwachten ongeveer vijftien producties te kunnen programmeren uit de officiële juryselectie, de selectie van de Wijkjury, de genomineerden voor de BNG Bank Theaterprijs, de Vlaamse selectie en de hoogtepunten uit het jeugdtheater aanbod van afgelopen seizoen. Ook presenteren we een uitgebreid professionals programma op donderdag 3 september, voorafgaand aan de jaarlijkse Staat van het Theater.

Het festival zal dit jaar een aanstekelijke, crossmediale opzet krijgen, waarbij het essentiële live element steeds de boventoon voert. De grotere voorstellingen die financieel onhaalbaar zijn in de 1,5 meter samenleving tonen we helaas niet. The show must go on, maar niet tegen elke prijs. Desondanks valt er van de overige voorstellingen bijzonder veel te genieten. Leuk om alvast te melden: het aandeel Belgische voorstellingen in het programma is dit jaar opvallend groot.

Toneelprijzen en Gala van het Nederlands Theater
In overleg met de Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Nederlandse Toneeljury is besloten om tijdens de komende editie van het Nederlands Theater Festival geen toneelprijzen uit te reiken, maar Het Gala van het Nederlands Theater te verplaatsen naar het eerste moment waarop een volle zaal weer mogelijk is.

De Nederlandse Toneeljury heeft in overleg met het bestuur van ACT, de belangenvereniging voor acteurs, besloten om wel de nominaties bekend te maken over de periode mei 2019 tot maart 2020. Deze nominaties worden op de laatste dag van het Nederlands Theater Festival tijdens een alternatief gala bekend gemaakt. De genomineerden dingen mee naar de prijzen die in 2021 worden uitgereikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten