Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Nieuwe nominaties voor de BNG Theaterprijs 2019!

26 juni 2023

© Salih Kilic / Ariah Lester

De BNG Bank Theaterjury jury heeft vandaag de twee laatste nominaties voor de BNG Bank Theaterprijs 2019 bekend gemaakt: A Seat at the Table van Saman Amini en The Gate van Ariah Lester maken kans op de geldprijs van € 45.000 waarmee de winnende voorstelling hernomen kan worden voor een tournee langs Nederlandse theaters. De makers kunnen er ook voor kiezen om het prijzengeld te investeren in een nieuwe productie. De prijs wordt uitgereikt op de BNG Bank Theater Middag tijdens het Nederlands Theater Festival op vrijdag 6 september in Theater Bellevue.

UIT HET JURYRAPPORT

The Gate
Ariah Lester | Productiehuis Theater Rotterdam | Operadagen Rotterdam

“In The Gate ontmoeten we de ster Ariah Lester, het alter ego van performer Lester Arias. Deze charmante persoonlijkheid geeft een popconcert met een maximum aan showelementen – compleet met live muzikanten, dansers, uitbundige kostuums en flashy video. We zien een onuitputbare ziel die zijn identiteit construeert en bevraagt, en het verlangen naar roem en geluk aan de hand van persoonlijke anekdotes als leidraad door de voorstelling laat lopen. Achter de illusie van een overdadig popconcert wordt er door alle performers treffend geschakeld tussen ernst en ironie. De voorstelling weet kitsch om te toveren in een ontregelende kunstvorm. Wat Ariah teweegbrengt bij het publiek is meer dan indrukwekkend: hij weet de meest uiteenlopende toeschouwers om zijn vinger te winden. Ariah lanceert een nieuwe theatercode die een bijzondere vorm van kijken vraagt en ons meerdere malen op het verkeerde been zet. We laten ons maar al te graag meevoeren in zijn universum.”

A Seat At The Table
Black Sheep can Fly ism Alles voor de Kunsten in cop-productie met Het Nationale Theater en Likeminds

“Sommige verhalen moeten verteld blijven worden. In A Seat at the Table horen we de persoonlijke verhalen van vier jonge acteurs over sluipend alledaags racisme en uitsluiting. Saman Amini smeedt de anekdotes aan elkaar en blijft hierin het publiek steeds een stapje voor. Nooit met opgeheven vinger, soms humoristisch, dan weer ontroerend, blijft dit relaas steken in je ziel. Het dynamische spel van de vier heren, afwisselend vlammend, rauw en ingetogen, is authentiek, speels en goed getimed. De muzikale intermezzo’s van Amini geven lucht waar nodig, maar vergroten ook de impact van de woorden. Oorspronkelijk op locatie gemaakt, maar ook in de blackbox blijkt dit een belangwekkende, actuele voorstelling.”

Eerder dit seizoen werden reeds genomineerd:

  • Language | Vanja Rukavina, Het Nationale Theater
  • Don Caravaggio | Charli Chung, Frascati Producties
  • Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 & 9) | Kompagnie Kistemaker
  • BLOOS | Marte Boneschansker
  • Chimo zei Lila | Silke van Kamp

De BNG Bank Theaterrpijs jury 2019 bestaat uit:
Lisa Wiegel (voorzitter), Lieke Hillebrand, Marga Kroodsma, Fabian Pikula, Jolanda Spoel, Miel van Teijlingen en Jolie Vreeburg.

BNG Bank Theaterprijs

De BNG Bank Theaterprijs is in het leven geroepen ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar, en is met een bedrag van 45.000 euro de grootste theaterprijs van Nederland. De winnaar kan met het bedrag de winnende voorstelling hernemen voor een tournee langs Nederlandse theaters en/of het investeren in een nieuwe productie.

Het BNG Cultuurfonds kiest voor een actieve aanpak van het stimuleren van jong talent. De BNG Bank Theaterprijs wil graag fungeren als springplank voor de meest veelbelovende theatermakers die op deze manier binnen het Nederlands Theater Festival extra aandacht krijgen. Alle theatermakers tot 35 jaar die met een voorstelling op tournee zijn in Nederland kunnen bij verrassing voor de prijs worden genomineerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten