5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

NOMINATIES VSCD MIME/PERFORMANCE PRIJS BEKEND!

6 juni 2024

Vandaag maakt de Mime/Performancejury de nominaties voor de VSCD Mime/Performance Prijs bekend. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime en performance op het gebied van uitvoering, regie en choreografie in het afgelopen seizoen.

Genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2024 zijn:

This is not a dance – Theater Rotterdam & Nastaran Razawi Khorasani
Concept, regie & spel: Nastaran Razawi Khorasani 

Uit het juryrapport: Met ‘This is not a dance’ bouwt Nastaran Razawi Khorasani aan haar spannende documentaire-performatieve oeuvre, waarin ze een journalistieke aanpak koppelt aan een fysieke beeldtaal. Voor deze voorstelling vertrekt ze vanuit een belangwekkend onderwerp: het verbod op dans in Iran. Door middel van de goed gedoseerde interviews weet Razawi Khorasani invoelbaar te maken wat hiervan de verregaande implicaties zijn. Haar eigen lichaam fungeert als een projectiescherm voor hun woorden, waarbij haar fysieke uitdrukkingskracht en aanwezigheid op de vloer overweldigend is. Een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden. Deze vorm van verzet is zeer lovenswaardig en maakt diepe indruk.”

Diarree is mijn lievelingskleur (8+) – Theater Artemis & Studio Julian Hetzel
Regie: Julian Hetzel

Uit het juryrapport: “Zelden was een voorstelling meer ontregelend en dan ook nog eens op zo’n heerlijke manier. In een absurdistische talentenjacht is de rol van het publiek cruciaal. Het ontwapenende spel en de fysieke kwaliteiten van Willemijn Zevenhuizen, Louis van der Waal en Tim van Dongen zijn van dermate hoog niveau dat je je volledig overgeeft aan de achtbaan waarin ze ons meenemen. Ze laten het jonge én volwassen publiek ondertussen nadenken over wat mooi en lelijk is. ‘Diarree is mijn lievelingskleur’ toont het plezier van het heft in eigen hand nemen en levert daarmee een prachtig voorbeeld van het maatschappelijk belang van kunst.”

Verzoeknummer – Golden Palace
Regie: Jessie L’Herminez

Uit het juryrapport: Verzoeknummer is een radicale bewerking van Franz Xaver Kreutz’ Wunschkonzert uit 1973. Regisseur Jessie L’Herminez heeft een prachtige tijdloze voorstelling gemaakt. Met een filmische kwaliteit zet ze het leven van de vrouw op een aantal vierkante meters neer en neemt het publiek mee in een dromerige en verstilde wereld van eenzaamheid. Drijvende kracht van de voorstelling zijn de zussen Marie en Lisa Groothof. Het fysieke spel wordt uiterst minutieus en precies uitgevoerd. De gezusters Groothof zijn mimespelers pur sang en bezitten uitzonderlijke spelkwaliteiten. Ze weten diep gelaagde personages neer te zetten terwijl het spelplezier er vanaf spat.”

HUNTER – Courtney May Robertson
Concept, regie en spel: Courtney May Robertson

Uit het juryrapport: “Courtney May Robertson bewees zich eerder als begenadigd performer en toont zich nu in ‘Hunter’ ook als zeer uitgesproken en uitdagende maker. In een duister ritueel voert een duo – de een van vlees en bloed, de ander van schuim en siliconen – precieze bewegingen en zorgvuldige handelingen uit. Op het hypnotiserende geluidsontwerp van Acidic Male laat Robertson het publiek navigeren tussen afkeer en fascinatie. Virtuoos put ze uit verschillende idiomen zoals mime, krumping, dans en poppenspel. In de slotscène brengen het wonderschone licht- en decorontwerp van Manuel Boutreur samen met de overgave van Robertson het publiek tot een overdonderende catharsis.”

De prijs
De Mime/Performance Prijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, een feestelijke avond op zondag 15 september in Internationaal Theater Amsterdam.

De Mime/Performance jury 2023-2024 bestaat uit:
Berith Danse
(voorzitter), directeur Pleintheater – Wouter Bakker, programmeur Verkadefabriek – Judith Blankenberg, programmeur Grand Theatre Groningen – Bart Huiskens, programmeur Theater Rotterdam – Eylül Fidan Akıncı, dramaturg/artistiek ontwikkelaar Theater a/d Rijn – Ibelisse Guardia Ferragutti, zangeres en performer

Meer informatie klik hier

De VSCD Mime/Performance Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten