7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
Cart
Search

Nominaties VSCD Mimeprijs 2020-2021 bekend!

4 maart 2024

Vandaag maakt de Mimejury haar vijf nominaties voor de VSCD Mimeprijs bekend. De VSCD reikte in 2020 vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen uit. Dit jaar zijn de nominaties bekendgemaakt over twee seizoenen: 2019-2020 én 2020-2021. De uitreiking van de prijs vindt plaats op zaterdag 11 september 2021 tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2020 en 2021 zijn:

Broeders verheft u ter vrijheid van Dries Verhoeven
De Mimejury: “Met zijn multidisciplinaire tweeluik Broeders verheft u ter vrijheid over de kapitalistische globalisering toont Dries Verhoeven aan hoe de individuele geest van werkkrachten uit lagelonenlanden over hun uitgebuite lichaam kan triomferen. Het oud-Nederlandse, socialistische strijdlied dat tien Bulgaarse seizoenarbeiders acht uur lang zingen in een door robots overgenomen distributiecentrum is een dromerig protest tegen hun inwisselbaarheid. In een Haagsche kunstinstelling, drie maanden lang de woonplek van de spelers, brachten een gelaagde documentaire en een mimografische driepanelen-video hun rijke binnenwereld intiem dichtbij.”

De Internet Trilogie van URLAND
De Mimejury: “De Internet Trilogie van performancecollectief URLAND is een ijzersterke, beeldende geschiedschrijving van het wereldwijde web, vol iconische scènes en figuren. Een begeesterde machine genaamd Prometheus brengt het digitale vuur, een kat uit de populaire YouTube-filmpjes dwaalt rond en live aangestuurde Sims-poppetjes zoeken houvast in een virtuele ruimte. In het afsluitende toekomstvisioen mijmert een geüpload mensenbrein over verlies van tastzin, lichamelijke sensaties en emoties. Middels theater, hét medium van de aanwezigheid, vertelt URLAND over de toename van onze fysieke afwezigheid.”

8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects
De Mimejury: “8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects (in coproductie met ITA/O.Festival) is een door Nicole Beutler trefzeker geregisseerd ‘gesammtkunstwerk’. Een achtkoppig mannenkoor, slagwerker Frank Rosaly, componist/dj Gary Shepherd en een bewegend lichtgrit van ontwerpers Julian Maiwald en Minna Tikkainen schitteren in een alternatief scheppingsverhaal. Leidraad: het uiteenvallen van het patriarchaat. Na een drumstel-oerknal transformeren de zangers, aanvankelijk uniform bewegend in een knap uitgevoerde mimografie-van-het-maatpak, in mythische, androgyne en dierlijke wezens. Purcells beroemdste, barokke klaaglied wordt in de remix een hortend, echoënd klankgedicht.”

DO NOT LOOK BACK WITH REGRET van Davy Pieters
De Mimejury: “Regisseur Davy Pieters kneedt DO NOT LOOK BACK WITH REGRET uit de menselijke gestalte een verhaal over kwetsbaarheid en verlies. Een jongere vrouw (Klára Alexová) en een oudere (Marlies Heuer) zijn in zichzelf verzonken en tegelijk intens verbonden. De beeldtaal is uitgezuiverd en overrompelend: filmische taferelen, donkerslagen die de tijd doen verspringen, een doorgaande regenval van zwarte as en de magische belichting van Varja Klosse. Het geluidslandschap van Jimi Zoet tintelt en dondert. Het verstilde eindtafereel is een intiem samenkomen én een schrijnend afscheid.”

Antibodies van Boogaerdt/VanderSchoot
De Mimejury: “In de geheimzinnige theatrale installatie Antibodies, van performance duo Boogaerdt/VanderSchoot bij Theater Rotterdam, verhoudt een vrouw zich in een transparante koker tot organische poppenfiguren. Wat door haar handen gaat – een evenbeeld, een zelf vervaardigd kind – valt in stukken materie uiteen en wordt omhoog gehesen. Met een wonderlijke naïviteit verbeeldt én ondergaat Suzan Boogaerdt deze levenscyclus, bijgestaan door de sinistere soundscape van Wessel Schrik. Op projectie-banieren rondom de koker die het publiek verdelen, beziet een tijdloos totembeeld de rituele passage.”

De prijs De VSCD-Mimeprijs wordt uitgereikt naar het inzicht van de jury aan de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het voorafgaande seizoen. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie et cetera. De Mimeprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

De Mimejury 2020-2021 bestaat uit:
Nicole van Vessum (voorzitter), directeur theaterfestival De Parade; Berith Danse, directeur Pleintheater; Maurice Dujardin, hoofd artistiek bureau Theater Rotterdam; Marlies Heuer, actrice; Marijn van der Jagt, journalist en dramaturg; Irene Pronk, directeur Theater het Kruispunt; Dwayne Toemere, acteur/theatermaker/trainer en John de Weerd, programmeur Het Nationale Theater.

De uitreiking van de VSCD-prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten